Alles over Lapland

Authentieke Finse huisjes (Mökki's). Beleef Lapland zoals de Finnen het doen!

Persoonlijke service Reizen op maat Authentieke Finse huisjes

Zoals een bekende spreuk in Lapland luidt;

“Er is iets eenzaams en ontastbaars dat gevuld is met Arctische magie”.

Lapland is het land van de winterse magie en de ongerepte natuur. De regio roept een soort mystiek en een sprookjesachtig gevoel op bij reizigers van over de hele wereld. Met zijn betoverende landschappen, unieke Sami-cultuur en adembenemende natuurfenomenen zoals het Noorderlicht en de Middernachtzon, belooft een reis naar Lapland een ervaring te zijn die je voor altijd bij zal blijven.

Hieronder geven we je tips en informatie die je nodig hebt voor een zorgeloze reis naar Fins Lapland. Meer weten? Lees dan ook vooral onze blogs voor meer diepgang over specifieke onderwerpen of neem contact op voor een persoonlijke offerte op maat voor een vakantie naar Lapland.

De magie van Fins Lapland

Lapland heeft een unieke atmosfeer zodra je arriveert. Het is een mix van bijna een gevoel van alleen op de wereld zijn en een soort magie die je nergens anders vindt. De uitgestrekte bossen, bevroren meren en besneeuwde landschappen in de winter creëren een betoverende omgeving die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen.

Kom je in het voorjaar of de zomer naar Lapland? Dan ben je gearriveerd op de perfecte locatie voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, raften en fietsen in de natuur.

Het Noorderlicht

Een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld is het Noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis. Dit fenomeen is ook een van de redenen die we bij Mökki Travel het vaakst horen waarom mensen naar Fins Lapland reizen. In Fins Lapland heb je een goede kans om dit spektakel te aanschouwen tijdens de donkere wintermaanden. Het is zonder twijfel een onvergetelijke ervaring om de dansen lichten in de nachtelijke hemel te zien.

vrouw en kinderen zien noorderlicht

De Middernachtzon

Ga je juist in de zomer, dan is er in Fins Lapland sprake van een heel ander natuurfenomeen. De Middernachtzon is een natuurverschijnsel waarbij de zon helemaal niet ondergaat en het dus 24 uur per dag licht is. Dit zorgt voor eindeloze dagen vol licht, wat je de kans geeft op de prachtige natuur van Lapland op elk moment van de dag te kunnen verkennen.

Traditionele Sami-cultuur van Finland (Lapland)

Lapland is van oorsprong het gebied waar de Sami woonden, een inheemse bewoners van Lapland. De Sami wonen hier echter nog steeds en leven op traditionele wijze volgens een rijke cultuur die zeer nauw verbonden is met de natuur. Tijdens je reis naar Fins Lapland maak je kennis met hun tradities, ambachten en hun levensstijl.

Overvloed aan rendieren

Bij ons zie je ze nooit, maar in Lapland kom je ze net zoveel tegen als koeien in Nederland. Rendieren zijn een integraal onderdeel van het leven in Lapland en je zult ze overal tegenkomen, zowel in de uitgestrekte bossen als gewoon aan de rand van de weg. Tijdens een rendiersafari ontmoet je deze majestueuze dieren van dichtbij en leer je meer over hoe rendieren en de Sami-cultuur met elkaar verbonden zijn.

Praktische tips voor reizen naar Lapland

  1. Kleding: In Lapland kan het tijdens de winter extreem koud zijn. Zorg ervoor dat je warme kleding en stevige schoenen meeneemt. Vergeet bovendien je thermische onderkleding en een waterdichte winterjas en broek niet. Op onze pagina over Lapland kledingtips geven we hier meer informatie over.
  2. Transport: Bij Mökki Travel beiden we reizen aan naar twee bestemmingen in Finland (Lapland). Reis je naar Ruka-Kuusamo, dan vlieg je in twee etappes naar je vakantiebestemming: je vliegt van Schiphol naar het vliegveld van Helsinki, om daar over te stappen op een vliegtuig richting het lokale vliegveld van Ruka-Kuusamo. Reis je naar Levi? Dan vlieg je direct van Schiphol naar Kittilä Airport, op 10 kilometer van het centrum van Levi. Het reizen in Fins Lapland zelf kan uitdagende zijn vanwege de lange afstanden en de soms onvoorspelbare weersomstandigheden. Het is slim om een auto te huren als je van plan bent om veel zelfstandig te gaan reizen. Op locatie zelf zijn er echter ook voldoende excursiemogelijkheden en openbaar vervoer.
  3. Accommodatie: Onze naam zegt het al een beetje, maar wij raden aan om een mökki te huren in Fins Lapland. Dit is een traditioneel Fins vakantiehuisje. Deze gezellige huisjes bieden alle nodige voorzieningen en zijn een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Bovendien beleef je alleen zo het échte Lapland-gevoel.
  4. Veiligheid: Lapland is zonder enige twijfel een magische bestemming die je wat ons betreft echt minimaal één keer bezocht moet hebben. Zorg er wel voor dat je voorbereid bent op extreme weersomstandigheden en volg altijd de instructies van lokale gidsen en autoriteiten op. Neem ook een EHBO-kit mee voor het geval er tijdens een excursie iets gebeurt.
  5. Wintersport: Zowel Ruka als Levi staan bekend als populaire wintersport resorts in Fins Lapland. Op beide bestemmingen is het mogelijk om op locatie ski’s en snowboards te huren. Het kan wel slim zijn om van tevoren vast te reserveren. Tijdens je reservering kunnen we dit vast voor je regelen.
  6. Respect voor natuur en cultuur: Als bezoeker van Lapland is het belangrijk om respect te tonen voor zowel de natuur en als de lokale cultuur. Dat is de enige manier om het te behouden. Laat geen afval achter, verstoor geen dieren in hun natuurlijke omgeving en respecteer de tradities en gebruiken van de Sami wanneer je hier op bezoek bent.

Een reis naar Lapland is een reis naar een wereld van magie, natuur en schoonheid. Dompel jezelf onder en deze Arctische magie en creëer herinneringen die een leven lang meegaan. Welkom in Lapland!

Tips van onze experts

Meer tips

Filteren