Wat is de beste plek en periode om het Noorderlicht te zien?

Huisje onder het noorderlicht

Er zijn een aantal natuurverschijnselen die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben. Het Noorderlicht is er zeker een van. Het Aurora Borealis, zoals ze het Noorderlicht ook wel noemen, is misschien wel de meest spectaculaire lichtshow die geheel verzorgd wordt door Moeder Natuur. Het Noorderlicht kun je niet zomaar overal zien, alleen op sommige plekken op de wereld en in sommige periodes kun je genieten van dit bijzondere fenomeen. Maar waar vind je het noorderlicht en wat is de beste reistijd voor het Noorderlicht?

Waar vind je het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is alleen te zien als het donker is en dan ook nog eens alleen op bepaalde plekken op de wereld. Waarom is het noorderlicht alleen in het noorden? Allereerst is dat niet helemaal waar, maar het is wel zo dat je dicht bij de polen de meeste kans hebt om dit bijzondere licht te zien. In noordelijke landen zoals Finland, IJsland, Zweden, Noorwegen, Canada en de staat Alaska heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien. Soms is het Noorderlicht dankzij een grote zonnestorm ook te zien vanuit Nederland. Dit Nederlandse Noorderlicht komt echter maar heel zelden voor en het is niet hetzelfde spectaculaire verschijnsel zoals je het bijvoorbeeld in Lapland ziet. Dit komt met name doordat Nederland veel dichter bevolkt is en er nauwelijks plekken zijn waar het écht volledig donker is. Het fenomeen van het Noorderlicht vind je ook aan de zuidkant van onze aardpool, in de buurt van Antarctica, maar hier wordt het Zuiderlicht of Aurora Astralis genoemd.

Wanneer verschijnt het Noorderlicht?

Het Aurora Borealis is iedere keer weer anders, de ene keer overheerst het groen en dan weer het paars of het blauw. Groen en roze komen eigenlijk het meeste voor, alhoewel mensen ook wel andere kleuren hebben waargenomen. Het Noorderlicht ontstaat door botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die vervolgens onze atmosfeer binnenkomen. Meestal lijkt het op een gekleurde wolk of een soort van gordijn aan de hemel. Dit zie je natuurlijk alleen als het donker is en in Lapland, het noorden van Noorwegen of Spitsbergen kan dat al om twee uur in de middag zijn.

Beste reistijd Noorderlicht

Vanaf half augustus is het rond de poolcirkel namelijk weer langer donker, dit noemen ze ook wel de “Ruska”-periode. Dit duurt tot ongeveer half april. Daarnaast is het Noorderlicht beter te zien als er geen maan aan de hemel staat. De maan geeft nu eenmaal licht af en zorgt dat de hemel een soort van donkerblauw wordt, in plaats van zwart. Bij volle maan is de gloed slecht waar te nemen. Toch zit de maan het Noorderlicht niet in de weg als het licht intenser wordt, sterker nog, het kan dan zelfs voor een nog groter sprookjeseffect zorgen!

Lapland en het noorderlicht

Voor een Noorderlicht vakantie in Lapland zit je eigenlijk op een unieke plek. Fins Lapland is een geliefde plek voor mensen die graag een glimp van het Noorderlicht op willen vangen. In Lusto is er zelfs een speciaal alarm, het zogenaamde ‘aurora alarm’. Door middel van een pieptoon laten ze weten dat de lichten verschijnen. Maar er zijn nog meer mooie locaties in deze regio, zoals Ruka of Levi. De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).

Een beetje geluk en een stukje techniek

Je hebt zeker wat geluk nodig om het Noorderlicht te bekijken. Niemand kan je namelijk een garantie geven dat je het ook werkelijk te zien krijgt. Toch is de kans in Lapland erg hoog en de technieken van vandaag de dag verhogen de kans om het noorderlicht te kunnen zien. Tegenwoordig zijn er speciale websites en apps waar men kan zien hoe hoog de kansen liggen dat je het Noorderlicht te zien krijgt. Real-time informatie van NASA’s ACE over de zonnewind geeft je een voorspelling. Helaas zijn de voorspellingen niet voor 100% nauwkeurig, het blijft voor nu nog steeds voor een deel schatwerk. Het is en blijft Moeder Natuur die het werk doet.

Er zijn verschillende Noorderlicht apps die laten zien hoe groot de kans is dat je de aurora te zien krijgt. Daarbij geven ze vaak ook nog gedetailleerde informatie over de zonnewinden. Bij sommige apps wordt er gebruik gemaakt van mensen die net zoals jij zich willen laten betoveren door het Noorderlicht. Zodra zij hem waarnemen, krijg jij de exacte locatie doorgestuurd op je app. Er wordt er zelfs bij vermeld hoe actief de aurora is (light, medium of high) en hoe ver je op dat moment bent van de locatie waar hij is waargenomen bent. Zo helpen de liefhebbers van het Noorderlicht elkaar om deze fantastische ervaring realiteit te maken. Natuurlijk is het leuk als jij bij het zien van het noorderlicht ook jouw ervaring deelt. Apps die je helpen bij het spotten van het Noorderlicht zijn onder andere Aurora, Aurora Forecast 3D en Northern Light Alert.

Intense indrukken die je nooit meer vergeet

Het Noorderlicht zien wordt waarschijnlijk een van de mooiste ervaringen van je leven. Natuurlijk hebben we allemaal al veel van die prachtige foto’s gezien, maar dit beeld voldoet niet altijd aan de werkelijkheid. Veel fotografen bewerken de foto’s om een nog mooier beeld te scheppen. Valt het Noorderlicht dan in de werkelijkheid tegen? Zeker niet! Het is een geweldig gezicht om die groene lichtjes aan de hemel te zien dansen. Eigenlijk nog veel mooier dan dat je op een foto ziet. Soms is het maar een kwartiertje te zien, maar het kan ook gebeuren dat je meer dan een half uur of zelfs uren kunt genieten van het spektakel. Juist die onzekerheden maken het natuurlijke fenomeen zo bijzonder.

De vele mogelijkheden van Lapland

Heb je het Noorderlicht niet gezien tijdens je Noorderlicht reis? Dat valt natuurlijk even tegen, maar niemand kan Moeder Natuur de wet voorschrijven. Toch is de kans groot dat je een heerlijke tijd in Lapland beleeft, want natuurlijk zijn er in Lapland nog veel meer bezienswaardigheden die het de moeite waard maken om dit gebied te bezoeken. Vanaf eind september is Lapland meestal al een sprookjesachtig winterwonderland waar je zelfs de kerstman tegen kunt komen. Je kunt hier heerlijk skiën of wandelen tussen de besneeuwde bomen. Wat dacht je van een ijsvis- of een sneeuwscootertrip? Het is zeker ook leuk om een husky- of een rendierenboerderij te bezoeken, dit maakt een bezoek aan Lapland extra speciaal. Net zoals een verblijf in de authentieke mökki’s. Deze Finse huisjes maken het verblijf in Lapland met zijn ongerepte natuur, de bijzondere sfeer en de Arctische magie compleet. Lapland is zo mooi dat het zeker uitnodigt om nog een keer terug te komen.

Filteren