De traditionele keuken van Fins Lapland

De meeste mensen vertrekken naar Lapland voor prachtige plaatjes en avonturen in de sneeuw. Wat velen echter pas ter plekke ontdekken is dat Fins Lapland een zeer rijke en smaakvolle traditionele keuken kent. De Lapse keuken wordt geïnspireerd door de eigen streekproducten, zoals wild, vis, bessen en paddenstoelen. Wat kun je bij aankomst in Lapland verwachten van de plaatselijke keuken?

Traditioneel Lapse gerechten

De traditionele keuken van Lapse is eenvoudig en puur, maar toch uniek. Er wordt met name gebruikgemaakt van verse lokale ingrediënten en ook traditionele kookmethoden. In veel gerechten spelen wild, vis of bessen een centrale rol. Tegelijkertijd worden lokale kruiden en specerijen, zoals zwarte peper en jeneverbessen, gebruikt om meer smaak te geven aan de gerechten. Maar wat zijn nu echt kenmerkende gerechten voor Lapland?

Poronkäristys

Het lijkt misschien wat gek om rendier te eten als Nederlander, maar in Finland is dat heel normaal. Lapland kent namelijk meer rendieren dan menselijke inwoners en het rendier wordt hier op dezelfde manier gezien zoals wij in Nederland een koe/rundvlees kennen. Rendiervlees wordt op verschillende manieren gebruikt. Denk hierbij aan rendierham, gestoofd rendiervlees en gegrilde rendierfilet.

Het meest geliefde rendiergerecht is ‘poronkäristys’. Dit is dungesneden rendiervlees dat wordt gebakken met ui. Het wordt vervolgens geserveerd met aardappelpuree en veenbessencompote.

Kalakeitto

Vis is een zeer belangrijke bron van voedsel in Lapland. Niet zo gek natuurlijk gezien de vele meren en rivieren in de regio. Populaire gerechten zijn onder andere gerookte zalm, gebakken forel en gegrilde witvis. Het bekendste en meest kenmerkende visgerecht is echter ‘kalakeitto’. Dit is een romige vissoep met aardappelen en wortelen. Kalakeitto wordt met name gegeten tijdens de koude winterdagen. Meestal wordt hiervoor zalm gebruikt, maar voor kalakeitto mogen allerlei soorten vis worden gebruikt.

Lakkalikööri

In Fins Lapland vind je een overvloed aan bessen, waardoor deze veel worden gebruikt voor allerlei zoete en hartige gerechten. Veelvoorkomende bessen in de regio zijn bosbessen, lingonbessen en veenbessen. Ook cloudberries komen veel voor en deze worden gebruikt voor een kenmerkende populaire drank genaamd ‘Lakkalikööri’ (Lakka = cloudberry, likööri = likeur). Dit is dus een likeur met een alcoholpercentage van 21%.

Mämmi

Verblijf je tijdens de paasdagen in Lapland? Dan is de kans zeer groot dat je ‘mämmi’ voorgeschoteld krijgt. Dit is een traditioneel dessert gemaakt van roggebloem en citrusschil dat wordt gekookt in melasse.

Paddenstoelen

In de uitgestrekte bossen van Lapland vind je een grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Deze spelen daarom een grote rol in de keuken van Lapland. Traditionele gerechten uit Lapland zijn ‘kanttarellikastike’, een romige saus van eekhoorntjesbrood, en ‘sienikeitto’, een hartige paddenstoelensoep. In de restaurants in de regio vind je ongetwijfeld verschillende gerechten met paddenstoelen op het menu.

man en vrouw in café Ruka

Authentieke manier van koken

Naast de verschillende kenmerkende ingrediënten draait de Lapse keuken ook grotendeels om de manier waarop gerechten worden bereid en geserveerd. Veel Lapse gerechten worden langzaam gekookt boven een open vuur of op een houtkachel. Dit geeft een unieke smaak en textuur aan het eten. Lapse gerechten worden bovendien vaak geserveerd met lokale bijgerechten zoals aardappels, wortel of veenbessencompote.

De rol van de Sami in de Lapse keuken

De Sami zijn de inheemse bevolking van Lapland die hier nog steeds leven via hun traditionele wijze. De Sami spelen een zeer belangrijke rol in de traditionele keuken van Fins Lapland. Zo hebben ze zeer veel kennis van de natuur en behandelen deze met enorm veel respect. Zo weten ze alles over de beste tijden en methoden voor het oogsten van wilde planten, bessen en paddenstoelen. Ook hebben ze een zeer lange traditie van visvangst en het jagen op wild. Deze kennis wordt van generatie op generatie doorgegeven. Daarnaast zijn ze bekend om hun rendierboerderijen, waar ze rendieren houden voor hun vlees, melk en leer.

De Sami nemen vaak actief deel aan evenementen en festivals in de regio, waar ze hun culinaire erfgoed graag delen met bezoekers. Van oudsher vormen de verbondenheid van de Sami met het land, de natuur en de dieren de kern van de traditionele keuken van Lapland.

Erfgoed van Lapland

De traditionele keuken van Lapland is dus meer dan alleen voedsel. Het is een erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is daarmee echte een weerspiegeling van de bevolking en de lokale bronnen van de regio. De Lapse keuken biedt een unieke gastronomische ervaringen door eenvoudig smaken te combineren met culinaire tradities.

Proef de authentieke smaak van Lapland!

Ben jij op zoek naar een authentieke culinaire ervaring, gecombineerd met onvergetelijke buitenactiviteiten? Dan is Fins Lapland een nagenoeg perfecte vakantiebestemming. In zowel Ruka als Levi, populaire bestemmingen in Fins Lapland, vind je tal van gezellige restaurants en andere lokale eetgelegenheden waar traditionele Lapse maaltijden worden bereid. Laat je betoveren door Fins Lapland en ontdek alles van deze betoverende regio!

Nog geen vakantie naar Lapland geboekt? Bij Mökki Travel stellen we graag in overleg met jou een reis op maat voor je samen.

Filteren