Is Finland duur en welke munteenheid gebruiken ze?

Finland is het buurland van Rusland, Noorwegen en Zweden. Lapland ligt zelfs in al deze landen. Kenmerkend aan Finland is de grote hoeveelheid meren die het land kent. Het wordt niet voor niets het land van de meren genoemd. Omdat het Finland een Scandinavisch land is, wordt het vaak geassocieerd met een duur land. Is Finland duur? Als je verder leest, kom je er achter dat Finland helemaal niet zo duur is, mede omdat je er zoveel mooie bezienswaardigheden voor terug krijgt.

Valuta Finland

Als je vanuit Nederland naar Finland reist, hoef je niet eens geld in te wisselen. Betalen in Finland doe je met de euro. Dit is heel erg handig, omdat je op deze manier ook weet wat je betaalt. Het scheelt fouten in het omrekenen.

Hoe duur is Finland?

Omdat Scandinavische landen het imago hebben dat ze duur zijn, denk je dat bij Finland ook. Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen.

Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden. Om je een goed beeld te geven, geven we een aantal voorbeelden:
In de ochtend kun je in Finland een kopje koffie of thee in een restaurant nuttigen voor ongeveer €2. Wanneer je in de namiddag frisdrank nuttigt is dit iets duurder, tussen de €3 en €4. Je hoofdgerecht tijdens een diner gaat in Finland ongeveer €25 kosten. Wanneer je ervoor kiest om zelf boodschappen te doen, zul je zien dat de prijzen ongeveer gelijk zijn aan de prijzen in Nederland. Dit geldt zeker voor groenten en fruit. Je vis kan je natuurlijk zelf vangen in een van de vele meren!

Is Lapland duur?

De vraag of Lapland duur is, moet je eigenlijk los beantwoorden. Het is namelijk niet hetzelfde. Veel toeristen gaan naar Lapland en waar je in andere delen van Finland altijd goedkopere opties kunt vinden, maakt het toeristische Lapland wel duur. Dit geldt met name in Levi, in Ruka is het een stuk minder toeristisch. Hier moet je rekening mee houden. Het geld zal dan vooral gaan naar je hotel en de reiskosten. De kosten van levensmiddelen zijn vergelijkbaar met de rest van Finland.

Bezienswaardigheden

Als je geld neerlegt voor een tripje naar Finland, wil je hier ook iets voor terugkrijgen. Dit krijg je, gegarandeerd! Finland heeft heel veel mooie bezienswaardigheden en het is waarschijnlijk moeilijk kiezen, maar ze zijn het geld allemaal dubbel en dwars waard.

Lapland

Lapland is al even aan de orde gekomen. Dit gebied staat bekend om de prachtige tochten die mogelijk zijn met de sledes en natuurlijk het noorderlicht. Iedereen die het noorderlicht gezien heeft, zal je aanraden dit te gaan doen. Ook een rit met de slede is magisch. Je bevind je in een winter wonderland, die je heel indrukwekkend vindt. Lapland is een gebied die voor altijd op je netvlies zal blijven staan. Dat is een paar euro extra wel waard.

Zuid Finland

Dat Finland het land van de meren is, is al benoemd. De meeste van deze meren kun je in het zuiden van Finland bewonderen. Geniet van de prachtige landschappen en de rust.

Ruka

Wil je genieten van wintersport in Finland? Dan is dit de plek waar je naartoe moet gaan. Het wordt ook wel het Finse wintersportmekka genoemd. Ben je in de zomer in Ruka? Ook dan is er veel te doen. Zo is er een schitterend nationaal park, zijn er rivieren om te raften of SUPPEN en kan je er beren spotten.

Raften in Ruka

Helsinki

Natuurlijk is ook de hoofdstad van Helsinki zeker de moeite van bezoeken waard. Helsinki is een ideale stad voor een winter citytrip. Je kunt hier heerlijk eten en er zijn heel veel leuke barretjes waar je lekker kunt opwarmen na een flinke stadswandeling. Koffie of thee kost immers maar €2. Tijdens je stadswandeling kun je genieten van de verschillende bezienswaardigheden, zoals de Domkerk of de markt van Helsinki. Ook Suomenlinna is een hoogtepunt van Helsinki. Dit is een vestiging die op zes eilanden voor Helsinki ligt. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst.

Andere bezienswaardigheden

Bovenstaande bezienswaardigheden zijn niet alle hoogtepunten van Finland. Er zijn er veel meer. Wil je weten welke? Google maar eens op Finland en je ziet de prachtigste plaatjes. Dat zegt al genoeg.

Finland is een prachtige bestemming en hoeft niet duur te zijn. Omdat je met de euro betaalt in Finland, weet je wat je uitgeeft en weet je wat ervoor terugkrijgt. Dit maakt dat je bewust bent van hoe duur het is. Omdat levensmiddelen bijna dezelfde prijs hebben als in Nederland en je bij elke activiteit die je doet bewust een keuze kunt maken, hoeft het niet duur te zijn. Dat er wordt gezegd dat Finland een duur land is, mag absoluut geen reden zijn om het niet te bezoeken. Je krijgt namelijk absoluut waar voor je geld!

Filteren