Fins Lapland of Noors Lapland?

Uitzicht Ruka

Lapland is niet alleen een regio in Finland, maar is een gebied dat meerdere landen beslaat. In het noorden van ook Noorwegen, Zweden en zelfs Rusland vind je een regio die Lapland heet. Eerder beschreven we als de verschillen tussen Fins en Zweeds Lapland. Maar als je op reis naar Lapland wilt is het ook belangrijk de verschillen tussen Fins en Noors Lapland te weten. Als Lapland specialist vertellen we je er bij Mökki Travel graag meer over.

Geografie en landschappen van Lapland

Fins Lapland betreft bijna het gehele noorden van Finland en staat bekend om zijn bossen, meren en indrukwekkende toendra’s. De regio wordt gedomineerd door de boomgrens, waar de boreale bossen overgaan in kale toendra’s in het uiterste noorden. Het landschap is relatief vlak en heeft enkele heuvels (fjells), zoals Ruka en Levi, waar je vaak populaire skigebieden vindt.

Noors Lapland is een regio die twee Noorse provincies beslaat, namelijk Nordland en Finnmark, en heeft een ruiger landschap met meer variatie. De regio ligt gedeeltelijk ten noorden van Fins Lapland op de kaart, tussen Finland en de Barentszzee. Noors Lapland heeft een kustlijn en aan deze kustlijn van Noorwegen vind je fjorden en hoge bergen die recht uit de zee oprijzen. Daarnaast vind je er uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden. In het binnenland van Noors Lapland vind je onder andere grote plateaus, rivieren en diepe valleien. Noors Lapland is daarmee een wat moeilijker begaanbaar terrein, maar wel geliefd onder avonturiers. Voor de ‘gewone’ vakantieganger heeft Fins Lapland een wat vriendelijker landschap.

Klimaat en weer in Lapland

Het klimaat van Fins Lapland noemen we een subarctisch klimaat. Dit betekent lange en oude koude winters gecombineerd met korte en koele zomers. De temperatuur kan in de winter dalen tot wel -30 graden Celsius, terwijl de zomers heerlijk vertoeven zijn, maar het hier zelden boven de 25 graden Celsius wordt. Fins Lapland is daarmee een perfecte regio voor allerhande wintersporten en het spotten van het Noorderlicht, terwijl je in de zomer geniet van allerlei avontuurlijke activiteiten zonder de extreme hitte.

Ook Noors Lapland heeft een subarctisch klimaat. Echter zijn de temperaturen aan de kust hier milder dan in het binnenland vanwege de Golfstroom. In de winter is het hier nog steeds erg koud, maar wel wat gematigder dan Fins Lapland, met name langs de kust. Voor winteractiviteiten is Fins Lapland daarom meer geschikt. Tegelijkertijd zijn de zomers hier doorgaans wat warmer, zeker wanneer je in het zuiden van Noors Lapland bent.

Cultuur van Fins en Noors Lapland

De cultuur van Fins Lapland wordt sterk beïnvloed door de Sami, de inheemse bevolking van deze regio. De traditionele manier van leven van de Sami is nog steeds goed zichtbaar, met name in de rendierhouderij, traditionele ambachten en bijzondere festivals. Ook in Noors Lapland is de Sami-cultuur sterk aanwezig, echter is de Noorse invloed hier sterker dan de Finse invloed in Fins Lapland. Dit kun je zien aan onder andere de architectuur, de taal en ook de keuken. De Sami in Noors Lapland hebben een vergelijkbare levensstijl met rendierhouderij en traditionele ambachten, maar je vindt hier ook duidelijke invloeden van de Noorse visserijcultuur, met name langs de kust.

Populaire activiteiten in Fins Lapland

Ga je op reis naar Fins Lapland? Dan is het goed om te weten dat je bij Mökki Travel een Lapland reis inclusief excursies kunt boeken, zodat je dit bij aankomst niet meer zelf hoeft te regelen. Populaire excursies in Fins Lapland zijn:

  • Het Noorderlicht: Het Noorderlicht, ook bekend als de Aurora Borealis, is een van de belangrijkste attracties van Fins Lapland. Door de geringe lichtvervuiling en de gunstige liggen heb je hier een optimale kans om dit fenomeen te aanschouwen.
  • Huskytochten en rendiertochten: Een unieke ervaring in Fins Lapland is het rijden op een huskyslee of rendierenslee. Veel van onze reiziger beschrijven dit als een onvergetelijke ervaring die je in Nederland nooit mee zult maken.
  • Wintersport: Door de hoge sneeuwzekerheid, de rust en de uitstekende voorzieningen in de fjells is wintersporten in Fins Lapland een perfect alternatief voor skiën in de Alpen.

Populaire activiteiten in Noors Lapland

Uiteraard zijn er ook unieke activiteiten waardoor een reis naar Noors Lapland de moeite waard is. Populaire activiteiten en bezienswaardigheden in Noorwegen zijn:

  • De Noordkaap: De “Nordkapp” is het noordelijkste punt van het Europese vasteland. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Barentszzee. Dit is een iconische plek die het hele jaar door te bezoeken is, maar het bereiken hiervan kan tijdens de winter een uitdaging zijn.
  • Fjorden: De Noorse fjorden zijn wereldberoemd en in Noors Lapland vind je enkele van de meest indrukwekkende, zoals de Lyngenfjord. Hier geniet je van boottochten en kajakken. Je kunt hier met een beetje geluk zelfs walvissen spotten in het wild.
  • Alta en de Helleristninger: Alta is een Noorse gemeente die bekend is om prehistorische rotstekeningen (Helleristninger) die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Een bezoek aan het Alta Museum biedt een fascinerend inzicht hierin.

Bereikbaarheid Lapland

Fins Lapland is goed bereikbaar met vluchten naar onder andere Kuusamo en Kittilä. Het wegennetwerk is daarnaast goed onderhouden en zelfs in de winter goed begaanbaar. Je kunt hier bovendien ook vertrouwen op het openbaar vervoer.

Ook vliegen naar Noors Lapland is eenvoudig met luchthavens in Tromsø, Alta en Kirkenes. Daarnaast in de infrastructuur goed op orde, maar de wegen kunnen toch behoorlijk uitdagend zijn vanwege de bergen en fjorden. In Noorwegen zijn binnenlandse vluchten en boten de beste manier om te reizen, vooral als je naar afgelegen gebieden wilt gaan.

Man in quad in lapland

Op vakantie naar Lapland.

Een reis naar Fins Lapland is een betoverende ervaring die ideaal is voor de gewone reiziger. In vergelijking met het wat ruigere Noors Lapland, is het landschap van Fins Lapland vlakker en toegankelijker, wat het verkennen van de regio gemakkelijker maakt. Fins Lapland is daarnaast een van de beste plekken ter wereld om het Noorderlicht te zien. Hoewel Noors Lapland een prachtige regio is, is deze bestemming meer geschikt voor avonturiers die een uitdaging niet uit de weg gaan, terwijl Fins Lapland een meer ontspannen vakantie is.

Fins Lapland van dichtbij zien? Neem contact met ons op voor een offerte op maat en beginnen met het plannen van jouw onvergetelijke reis!

Filteren