Geschikt kleding in Lapland
Het klimaat in Lapland is met name in de winter koud met temperaturen tussen de -35oC en -2oC. Het is een droge kou, waardoor de gevoelstemperatuur aangenamer is dan bijvoorbeeld in de Alpen. De kans op droog en helder weer is hierdoor groter. Toch raden we je aan om jezelf goed voor te bereiden op de kou. We leggen je daarom graag uit welke kleding geschikt is in Lapland.
Lagen
De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is om verschillende kledinglagen te dragen. Afhankelijk van de activiteit en temperatuur kun je jouw kleding hierop aanpassen. Hoe kouder het is, hoe meer lagen je nodig hebt. Het 3-lagensysteem wordt tegenwoordig het vaakst gebruikt. Dit ziet er als volgt uit:
1: De basislaag
Een goede basislaag is van groot belang. Een vochtige huid is oncomfortabel en zorgt ervoor dat je het sneller koud hebt. Daarom is het raadzaam om een vochtregulerende en isolerende laag te dragen. Dit doe je door middel van thermo ondergoed. Dit is gemaakt van speciale materialen die strak om de huid zitten en ervoor zorgen dat transpiratievocht snel wordt afgevoerd en je dus niet nat wordt op bijvoorbeeld je rug. Het is belangrijk dat het ondergoed goed aansluit rond je lichaam zodat je luchtstromen voorkomt. Deze laten je lichaam namelijk snel afkoelen.
2: De tussenlaag
De tweede laag dient vooral als isolatielaag. Het vocht wat wordt afgevoerd door de onderste laag dient te worden doorgevoerd naar de buitenste laag. De lichaamswarmte moet worden vastgehouden. Dankzij de ruimte tussen de basis- en tussenlaag ontstaat er stilstaande lucht tussen deze laag en jouw lichaam, waardoor de warmte wordt bewaard. We adviseren je om te kiezen voor een fleece-vest of trui. Fleece is een goed materiaal wat vocht doorlaat en tegelijkertijd goed isoleert. Op extreem koude dagen kun je meerdere fleece lagen over elkaar heen dragen. Let er wel op dat fleece niet wind- of waterdicht is.
3: De buitenlaag
De buitenste laag is misschien wel de belangrijkste; je wilt natuurlijk geen last hebben van sneeuw, regen of harde wind. Deze laag houdt warmte vast, voert vocht af naar buiten en beschermt je tegen wind en regen. Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen kun je kiezen tussen een hardshell of softshell jas. Een hardshell jas is wind- en waterdicht. Een softshell jas is winddicht en waterafstotend. Let er dus op dat een softshell jas niet als regenjas kan worden gebruikt!
Onderkleding
We raden je aan naast een thermoshirt ook altijd een thermobroek te dragen om je benen warm te houden bij koud weer. Vaak kun je een thermoshirt en –broek samen kopen. Over de thermolegging draag je bijvoorbeeld en skibroek welke waterafstotend en isolerend zijn.
Handen
Het is belangrijk dat je je handen en voeten goed beschermt tegen de kou. Ze moeten droog blijven en beschermd worden tegen wind en regen. We raden je aan om geen katoenen handschoenen te dragen, omdat deze vocht vasthouden. Wanten (geen vingerhandschoenen) houden de meeste warmte vast. Zorg er daarnaast ook voor dat de wanten niet te strak zitten, want een goede doorbloeding is erg belangrijk!
Voeten
Ook voor de voeten geldt dat ze droog moeten blijven. We raden je aan om stevige sneeuwschoenen of laarzen mee te nemen die waterdicht zijn en een goed zoolprofiel hebben. Ook voor schoenen geldt dat zij niet te strak moeten zitten. Verder kun je het beste skisokken dragen. Deze voeren vocht af en houden je voeten lekker warm.
Hoofd, oren en ogen
Omdat meer dan de helft van je lichaamswarmte verloren gaat via je hoofd, is het belangrijk om dit gedeelte van je lichaam goed warm te houden. Dit doe je door een warme muts en sjaal te dragen. Voor echt koude dagen is een balaclava ideaal. Deze dekt je hele gezicht af op de ogen na. Verder raden we je aan een zonnebril te dragen die je beschermt tegen de UV-straling die wordt weerkaatst door de sneeuw. Ook kun je kiezen voor een skibril. Deze beschermt niet alleen tegen UV-licht, maar biedt ook goed zicht bij schemering en mist, plus deze beschermt extra goed tegen kou.