Klimaat en daglicht

Klimaat en daglicht

Het klimaat in Lapland kent gedurende het hele jaar grote temperatuurs- en klimaatverschillen. Officieel heeft Lapland een koel landklimaat, wat betekent dat de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer niet boven de 22oC uitkomt. Welke weersomstandigheden je kunt verwachten tijdens een bezoek aan Lapland leggen we je hier uit! 

Winter in Lapland

De winterperiode in Lapland loopt van december tot maart en kan extreem koud zijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt dan tussen de -10oC en -5oC. Vaak zijn de avonden en nachten nog iets kouder. Heel af en toe daalt het kwik tot maar liefst -40oC! Het is belangrijk om de juiste kleding te dragen bij deze temperaturen. Gedurende de winterperiode valt er relatief weinig neerslag, maar áls er sneeuw valt, dan is dat meteen een grote hoeveelheid die gedurende de hele winter blijft liggen en pas in april weer begint te verdwijnen.  

Lente in Lapland

De lente in Lapland begint als ‘lentewinter’ en loopt van maart tot en met april. In de lentewinter ligt er nog wel veel sneeuw, maar laat de zon zich steeds vaker zien. Vanaf eind mei verdwijnen de laatste restjes sneeuw langzaam en wordt het prachtige landschap zichtbaar wat al die tijd verborgen heeft gezeten onder de sneeuw. De dagen zijn dan over het algemeen lang en zonnig. In juni begint de ‘lentezomer’. In deze periode smelt ook het ijs in de meren. Het is dan ook hoogwater in de rivieren, wat het gebied heel geschikt maakt voor watersporten zoals raften. Op 21 juni is het Midzomernacht, een nacht waarin de zon niet onder gaat! 

Zomer in Lapland

Je verwacht het misschien niet, maar de zomermaanden in Lapland kunnen aangenaam warm zijn. Van juni tot en met juli ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 15oC en 20oC. Op zeldzame dagen kan de temperatuur zelfs uitschieten naar bijna 30oC! Ondanks de relatief warme zomers, is deze periode ook meteen de natste. De meeste neerslag valt in de zomermaanden, maar meestal valt er niet zoveel neerslag als in Nederland. In de zomer gaat de zon niet onder, dus des te meer tijd heb je om het mooiste van Lapland te ontdekken!  

Herfst 

Eind augustus begint de zogenaamde ‘herfstzomer’ die langzaam overgaat in de herfst. De dagen worden weer korter en de avonden donkerder. Het landschap is ook in deze maanden prachtig, vooral vanaf september, wanneer Lapland verandert in een schitterend geel, oranje en rode herfstomgeving. Vanaf november bereidt Lapland zich voor op de winter. De bomen zijn kaal, de sneeuw verandert het landschap langzaam weer in een winters landschap. De dagen worden steeds korter en ook overdag vriest het. 

Filteren