Alles over LUMI (Luminous Artist Festival) in Ruka

Glazen huisjes in de sneeuw lapland

Doen: bezoek het lichtkunstfestival in Finland

Een reis naar Finland is natuurlijk al erg spectaculair. Je hebt er prachtige natuurgebieden, dieren niet je niet zomaar in het wild ziet, vriendelijke mensen en indrukwekkende uitzichten. Naast de bijzondere activiteiten die je tijdens je vakantie in Finland kunt ondernemen, willen we je dit keer iets anders laten zien. Wil je je reis door Finland compleet maken? Koop dan een ticket en breng een bezoek aan het lichtkunst festival (LUMI). Zoals je weet delen wij ook graag activiteiten met je die zeer de moeite waard zijn. Deze konden we je daarom niet onthouden voor als je in de lente naar Lapland afreist.

Finland is zoveel meer

Finland staat bekend om zijn hoofdstad Helsinki, om Lapland, iglo’s, dieren en zijn fantastische gebieden. Dit is zeker waar. Finland is een prachtig land met een adembenemende natuur. Naast vissen, is er een mogelijkheid om husky’s en beren tegen te komen. Hoe noordelijker je gaat, des te meer kans je hebt om het Noorderlicht te zien. Een reis naar Finland biedt veel mogelijkheden: romantiek, een familievakantie, wintersport of juist een zomerreis. Maar mocht je in april gaan, dan mag je dit muziekfestival, wat behoort tot kunst Finland, niet missen.

Wat is het LUMI?

Het Luminous Artist Festival, de officiële naam van dit cultuurfestival, brengt de meest populaire en vooraanstaande Finse kunstenaars naar voren. Je zal artiesten zien waarvan je nog nooit hebt gehoord. Of juist artiesten die als veelbelovend worden beschouwd en al wat prijzen in de wacht hebben gesleept. Het Luminous Artist Festival is te midden van een werkelijk wonderschone omgeving.

Waar vindt het lichtfestival plaats?

Het festival bevindt zich rond de poolcirkel in het centrum van het Noord-Finse wintersportwalhalla genaamd Ruka. Op het festival krijg je te maken met een spectaculaire mix van een paar van de beste nieuwe Finse kunstenaars in combinatie met een prachtige Scandinavische omgeving en activiteiten. De hoofdlocatie van het cultuurfestival bevindt zich in restaurant Piste. Deze ligt in het centrum van het dorp Ruka. Daarnaast vind je in andere gemoedelijke bars en restaurants in het dorp Ruka genoeg culturele activiteiten.

Op welke datum is het lichtfestival?

LUMI, ook bekend als het Polar Night Light Festival, behoort tot de Finse cultuur en wordt gepresenteerd door een creatief Fins bedrijf genaamd Is This Art! Zij organiseren dit event samen met de gemeente van Ruka-Kuusamo, een toeristische vereniging. Het internationale LUMI-programma wordt gepresenteerd door Music Finland. Het lichtfestival vindt dit jaar plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2020. Mocht je dus al plannen hebben om Finland in het voorjaar te bezoeken, bekijk dan de line-up van het festival en wie weet ontdek je nieuwe artiesten en beleef je de avond van je leven tijdens het Luminous Artist Festival.

Wat kun je verwachten?

Wat je kunt verwachten is een prachtige setting, omgeven door mooie lichtjes en dit allemaal in een spectaculaire arctische omgeving. Nieuwe onontdekte artiesten laten hun muziek horen in onder andere restaurant Piste. Denk aan buitenactiviteiten, muziek, netwerken en lekker eten en drinken. Je kunt verschillende muziekstijlen verwachten. De line-up van dit jaar is al bekend. Hier een klein overzicht van het programma:

  • Jesse Markin komt optreden. Hij heeft 2 Emma prijs gewonnen, waaronder Beste Nieuwe Act van 2019. Zijn muziek is te herkennen aan elektrische hiphop en indie folk.
  • Louie Blue. Deze 17-jarige wordt gezien als veelbelovende nieuwe kunstenaar in de Finse indiescene. Zijn muziek is een fijne combinatie van elektrische indie en blues.
  • Pekko Käppi creëert hypnotische klanken met een oud Fins instrument jouhikko, een strijkstoklier, door het in een versterker te steken en folkmuziek te combineren met blues en punk.
  • Tomi Saario is een singer-songwriter en boeiende verhalenverteller, die graag blues speelt en soulvolle popmelodieën schrijft.

Voor een uitgebreidere line-up verwijzen we je naar de officiële website van LUMI. Daar staat namelijk aangegeven welke artiest waar en op welk tijdstip optreedt.

Wat kost dit feestelijke event?

Veel geld ben je voor het festival niet kwijt. Je kunt één dag gaan, maar met twee dagen mis je niets. Lekker samen met de familie, je partner of leer de Finnen kennen, want gezelligheid staat tijdens dit festival op nummer één.

  • Prijs 1 dag: € 20,-
  • Prijs 2 dagen: € 35,-

Overnachten in Ruka

Op het cultuurfestival wordt naast goede muziek, ook lekker gegeten en gedronken. Denk je van tevoren dat je niet zo goed meer naar huis kunt, boek dan een overnachting in dit Laplandse dorp. Op onze website vind je een breed aanbod aan buitengewone vakantiehuisjes: de authentieke Finse mökki’s. Ze zijn zeer knus en erg gezellig.

Ben jij een muziekliefhebber die de Finse cultuur op ten top wil beleven? Houd je van sfeer, muziek en lichtkunst? Dan ben je op het Luminous Artist Festival helemaal op je plek. Mis het niet. Kaarten gaan rap, dus bedenk je snel.

Filteren