Noorderlicht (Aurora Borealis)

Niet voor niets staat dit spectaculaire natuurfenomeen op de bucket list van heel wat reizigers! Het Noorderlicht is zo bijzonder dat je het eens in je leven gezien moet hebben. We kunnen ons voorstellen dat je heel wat vragen hebt over het Noorderlicht. Daarom vertellen we je er hier alles over en geven je tips om jouw kansen om het Noorderlicht te zien te vergroten!

Waar is het Noorderlicht zien?

De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je in noordelijk gelegen landen zoals Finland. Heel zelden is het Noorderlicht zelfs in Nederland te zien, maar dan is het niet zo goed te zien als in meer noordelijk gelegen landen. Aangezien er in Finland relatief weinig mensen wonen, is er amper lichtvervuiling. Hierdoor is de kans op Noorderlicht groter. Daarnaast vind je er bossen en prachtige meren waarin het licht weerspiegeld wordt. Fotowaardige uitzichten dus!

Een geweldige manier om het Noorderlicht te spotten is tijdens een van onze speciale Noorderlicht excursies. Zo kun je bijvoorbeeld op jacht naar het Noorderlicht op een sneeuwscooter of het Noorderlicht zien vanuit een glazen huis!

Wanneer is het Noorderlicht te zien?

Het Noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurfenomeen en is dus niet exact te voorspellen. Er zijn wel een aantal factoren die de kansen om het Noorderlicht te zien vergroten. De belangrijkste voorwaarde om het Noorderlicht te kunnen zien, is dat het donker moet zijn. In principe is er het hele jaar Noorderlicht, maar omdat het in de zomerperiode niet donker wordt in Fins Lapland, is het niet mogelijk om het natuurverschijnsel te zien. Aangezien de dagen gedurende de wintermaanden het kortste en dus ook donker zijn, heb je in die periode meer kans om het Noorderlicht te zien. Niet voor niets wordt het dan ook meestal waargenomen tussen november en januari.

Naast de voorwaarde dat het donker moet zijn, is ook de zonneactiviteit een belangrijke factor. Het Noorderlicht ontstaat door de botsing van elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer. Hoe meer van deze deeltjes in de atmosfeer terechtkomen, hoe intenser het Noorderlicht. Veel van deze uitbarstingen vinden plaats in de maanden september en maart, waardoor ook dan de kans groot is om het Noorderlicht te zien. De nachten zijn wel wat korter in die periode.

Kortom, van september tot en met april heb je kans om het Noorderlicht te zien.

Het Noorderlicht voorspellen

Er zijn allerlei apps en websites die meerdaagse Noorderlichtvoorspellingen doen, zoals My Aurora Forecast. We raden je dan ook aan om een van deze apps te downloaden op je mobiel of tablet. Op deze manier kun je jouw kansen om het Noorderlicht te zien vergroten.

Filteren