Hoe kan je het best reizen naar Finland?

Vrouw in Finland

Finland is met het vliegtuig, de trein of met eigen vervoer te bereiken. Wat de beste optie is voor jouw Finland vakantie hangt af van jouw wensen, budget, reisgezelschap en beschikbare tijd. De snelste manier is uiteraard reizen per vliegtuig, maar met je eigen auto of camper naar Finland reizen is ook absoluut geen slecht idee, al ben je wel een paar dagen onderweg. Je zou van deze reis ook een leuke, uitgebreide rondreis kunnen maken. Wil jij je uitsluitend per auto verplaatsen? Dan reis je vanuit Nederland namelijk door de landen Duitsland, Polen, Litouwen, Letland én Rusland om Finland te bereiken. De kortste weg per auto is via Denemarken en Zweden. Het laatste deel van de reis, van Stockholm naar Helsinki, leg je dan per boot moeten af. Let er wel op dat je deze overtocht dient te reserveren.

Hoe lang vliegen naar Finland?

De vraag vanaf welk vliegveld Finland het beste te bereiken is, is eenvoudig te beantwoorden. Dit is vanaf Schiphol of Düsseldorf. Schiphol biedt als enige luchthaven in Nederland een directe vlucht naar Helsinki. In iets meer dan 2 uur overbrug je de 1.521 kilometer van Amsterdam naar de Finse hoofdstad. Als je echter naar Lapland wilt moet je naar een ander vliegveld in Finland vliegen. Dan heb je vanuit Nederland te maken met minimaal één tussenstop, vaak is dat dan in Helsinki.

Luchthavens Finland

In Finland heb je maar liefst 15 vliegvelden, redelijk goed verspreid over het gehele land. Je bent het snelst in Finland met een vlucht van Amsterdam naar Helsinki, maar wanneer je niet in de buurt van Helsinki hoeft te zijn, zal je even uit moeten zoeken welk vliegveld het dichtst in de buurt ligt van je eindbestemming. Voor Ruka is dat Kuusamo. De volgende luchthavens zijn te vinden in Finland:

 • Helsinki
 • Oulu
 • Turku
 • Tampere
 • Kittilä
 • Rovaniemi
 • Ivalo
 • Kuusamo
 • Vaasa
 • Joensuu
 • Jyväskylä
 • Kajaani
 • Kemi
 • Kokkola
 • Kuopio

In de buurt van de diverse luchthavens en in de steden zijn voldoende mogelijkheden voor het reserveren van een huurauto, zodat je de rest van het land kunt verkennen.

Finland trein

Het is ook mogelijk om met de trein naar Finland te reizen. Meerdere grote plaatsen beschikken over een eigen treinstation. Een voordeel van deze reis is dat je direct een goede indruk krijgt van de omgeving. Je ziet namelijk veel meer dan vanuit een vliegtuig of wanneer je met de auto op de snelweg rijdt. Ondanks de lage temperaturen en sneeuwval rijden de treinen over het algemeen op tijd.

Autorijden in Finland

Finland beschikt over een prima wegennet dat bestaat uit lange en rustige wegen, die je soms langs een prachtige natuur leiden. Zo rijd je onder andere regelmatig langs prachtige meren. Finland wordt niet voor niets ook wel het land van de duizend meren genoemd. Verder is het verkeer rustig en gedragen de Finnen zich netjes. Je hoeft niet bang te zijn om urenlang in de file te staan, want dat is zeldzaam in Finland. Let er wel op dat verkeersregels kunnen afwijken. Zo wordt in de winterperiode op veel wegen de maximumsnelheid teruggebracht van 100 naar 80 kilometer per uur en zijn winterbanden verplicht. Het is dan ook verstandig om de verkeersregels van tevoren te bekijken en te checken of alle verplichte items in of op jouw auto aanwezig zijn.

Auto's bij huisje in Finland

Met het openbaar vervoer reizen in Finland

Het openbaar vervoer in Finland is goed geregeld. In steden is voldoende openbaar vervoer aanwezig, maar ook tussen de steden onderling kun je reizen met de bus of trein. Wil je echter op vakantie naar Lapland, dan is het openbaar vervoer geen goed idee. Er rijdt dan wel zelfs een nachttrein (ook wel: autoslaaptrein) tussen Helsinki en Rovaniemi. Bij Rovaniemi eindigt echter ook direct het spoor. Mocht je noordelijker willen reizen, dien je over te stappen op de bus, wat best lang kan duren in de winter. Je vindt in Lapland wel ruim voldoende skibussen om je van je huisje of hotel naar de piste te brengen.

skibus Lapland

Taxivervoer in Finland

Net als in Nederland is ook in Finland de taxi geen goedkoop vervoersmiddel. Sterker nog, het is in Finland aanzienlijk prijziger dan in Nederland. Iedere taxi beschikt over een meter, die de ritprijs voor je berekent. Je betaalt dan ook per kilometer. Indien je jezelf ‘s avonds laat vervoeren per taxi kun je wel rekenen op een avond- of nachttarief, dat nog een stukje hoger ligt. Onze tip: vraag voordat je de taxi instapt aan de taxichauffeur wat de kosten zullen worden van de taxirit. De chauffeur kan over het algemeen een vrij nauwkeurige inschatting maken van de verwachte kosten.

Hoe reis je het best naar Lapland?

Ook Lapland is op meerdere manieren te bereiken, waarvan de snelste optie het vliegtuig is. Je kunt dus ook met de auto naar lapland. Echter is Lapland niet altijd even goed bereikbaar met eigen vervoer door de sneeuw. Daarnaast ligt Lapland helemaal bovenin Finland, waardoor je een aardige afstand zal moeten afleggen.

Luchthavens Lapland

Lapland is helaas vanuit Nederland niet met een directe vlucht te bereiken. Toch is een reis naar Lapland het snelst met het vliegtuig. Vanuit Schiphol kun je met één tussenstop vliegen op Kuusamo, Rovaniemi, Kittilä, Ivalo en Kemi. Voor onze reizen naar Ruka zal je vliegen op Kuusamo en voor Levi vlieg je vanuit Schiphol direct naar Kittilä, op slechts 12 kilometer van het centrum.

Wil je een reis naar Lapland combineren met een bezoek aan de Finse hoofdstad? Het is mogelijk om vanaf Helsinki een binnenlandse vlucht te boeken naar alle vijf de bovengenoemde vliegvelden in Lapland.

Vervoer in Lapland

Wat betreft het vervoer in Lapland is er een duidelijk verschil tussen de zomer- en winterperiode. Door de noordelijke ligging zijn wegen in de winter niet of nauwelijks begaanbaar. Over het algemeen zijn alleen de doorgaande wegen te berijden. Het vervoer vindt in deze periode voornamelijk plaats per sneeuwscooter. In de zomer kun je zonder al te veel moeite op de plaats van bestemming komen. In deze periode zijn namelijk alle wegen begaanbaar. Let er wel op dat er een zero tolerance beleid geldt voor wat betreft alcohol. Met een biertje op mag je al geen auto of sneeuwscooter meer besturen.

Sneeuwscooter Lapland
Filteren