Ruka in de zomer

rendieren bij midzomer

Heb je al weleens gedacht aan een zomerreis naar Fins Lapland? Ruka is ook in de zomer een prachtige bestemming. Er ligt dan geen sneeuw en de kans dat het Noorderlicht wordt gespot is helaas nul, maar daar krijg je een wel heel veel moois voor terug. Heb je weleens gehoord van de middernachtzon? Dit is het fenomeen in Lapland waarbij in de zomermaanden de zon (bijna) niet ondergaat, dit wordt ook wel pooldag genoemd en is enkel te vinden in gebieden die heel dicht tegen de noordpool of zuidpool aan liggen, zoals het noorden van Finland, Canada of Alaska. Heel bijzonder! 

Wat te doen in de Finse zomer?

Je hoeft je in Lapland in ieder geval zeker niet te vervelen in de Finse zomer. De omgeving is prachtig en ideaal voor wandeltochten. Deze zijn er in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor een korte eenvoudige wandeling vanuit het centrum van Ruka of meer uitdagende dagtochten in één van de nationale parken.  

Wandelen en hikes

Vanaf Ruka zijn er veel verschillende wandelroutes die variëren van korte hikes van 30 minuten tot dagtochten. Voorbeeld van een wandelroute vanuit Ruka is de Pyhän Jyssäys. Deze tocht is 7km lang en duurt 2 tot 3 uur. De tocht brengt je naar de top van de Pikku-Pyhävaara heuvel, van waar je mooi uitzicht over de omgeving hebt. Op de helft van deze route passeer je een traditionele hut met kampvuurplek en toiletten.  
Uiteraard zijn er genoeg andere wandelmogelijkheden. In het centrum van Ruka is het Ruka informatiepunt. Hier vind je kaarten met wandelroutes. 

Een andere mogelijkheid is om in de ochtend de bus naar het Oulanka visitor center in Oulanka National Park of naar het Hossa Visitor center in Hossa National Park te pakken, waar je een mooie hike uitkiest. Bij terugkomst in de middag brengt de bus je weer terug naar Ruka.  

Wat het wandelen in Fins Lapland zo leuk maakt, is niet alleen de prachtige omgeving, maar ook de fantastische faciliteiten. Er zijn veel mooie goed onderhouden wandelroutes. Bovendien kom je tijdens deze routes altijd wel langs één of meerdere traditionele Finse hutten welke vrij te gebruiken zijn voor een kampvuur, picnic, barbecue of zelfs overnachting. Neem tussendoor de tijd om heerlijk te genieten van je zelf meegenomen lunch en ervaringen te delen met medewandelaars die net als jij genieten van de omgeving.  

Fietsen, raften, kanoën en meer…

Fiets je liever dan dat je wandelt? Dan kan je in Ruka een fatbike huren en hiermee één van de fietsroutes volgen. De fatbike is er zowel in een elektrische als een reguliere variant. 
Ook echte adrenaline junkies komen in Ruka in de zomer volop aan hun trekken. Wat denk je van een rafttocht over de wilde rivieren van Oulanka national park?
Doe je het liever iets rustiger aan, dan kan je ook per kano het Oulanka national park gaan ontdekken. Tijdens een prachtige kanotocht kom je langs de mooiste plekken die het park te bieden heeft. 

Bovendien zijn in de omgeving van Ruka heel veel meren waar je heerlijk kunt zwemmen, roeien, suppen of vissen. Zie jij je al in één van deze meren afkoelen nadat je lekker in de sauna van je mökki hebt gezeten? 

Eén ding is zeker: wat je ook gaat doen, de kans is heel groot dat je onderweg verschillende keren één of meerdere rendieren op je pad krijgt. Heb je aan alleen rendieren niet genoeg? Ga dan een avond op pad met een gids om wilde beren en andere wilde dieren te spotten.  

Kortom, Ruka en omgeving bieden meer dan genoeg mogelijkheden om ook in de zomer een fantastische vakantie te hebben. Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden en de prijs van een zomervakantie naar Ruka? Vraag dan even een offerte aan!

Filteren