Onvergetelijk Lapland
Lapland: een unieke bestemming voor een vakantie in een waar winterparadijs! Het is echter geen land in de strikte zin van het woord; Lapland is een streek die zich uitstrekt over het Arctische deel van meerdere landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Finland en een deel van Rusland. Het meest bekende deel daarvan ligt in het noorden van Finland, van oudsher het domein van de Sami, de Lappen, die hier tot in de vorige eeuw als nomaden rondtrokken met hun kudden rendieren.
Seizoenen in Lapland
Lapland heeft, anders dan wij gewend zijn, zes seizoenen per jaar. Daarin kent de winter twee seizoenen, namelijk de ‘diepste winter’ en het ‘vroege voorjaar’. Na de zomer dient de Ruska (herfst) zich aan, waarna het vroege najaar volgt, van oktober tot december. Juist het bijzondere Finse klimaat met zijn prachtige seizoenen maakt een verblijf in Lapland tot een onvergetelijke ervaring. De Finse natuur met zijn weergaloze sneeuwlandschappen is magisch, evenals zijn unieke natuurverschijnselen, zoals het Noorderlicht dat vooral in de donkere dagen te aanschouwen is. Maar dat het altijd donker zou zijn in Lapland is een fabel! Juist de verschillen in de seizoenen maakt het tot een afwisselende belevenis.
Land van donkere dagen én bijzonder licht
Van november tot eind januari is er nauwelijks zon te bekennen, maar hij is er wel! En de weerkaatsing van dit zonlicht op de witte sneeuwlaag veroorzaakt een soort schemering met een mysterieuze paarsblauwe gloed: de Kaamos, dat Lapland zijn sprookjesachtige sfeer geeft in deze periode. Vanaf eind maart worden de nachten weer korter en in de loop van mei is vrijwel alle sneeuw verdwenen. Dan wordt het groen en vertoont de fauna een rijkdom aan planten en bloemen. Eind juni doet zich weer een ander bijzonder fenomeen voor: Midzomernacht, waarop het 24 uur per dag licht is! Zo heeft elk seizoen zijn eigen specifieke charme.
De Kaamos, het begin van de winter
Wanneer begint de winter in Lapland? Je zou kunnen zeggen dat het vroege najaar, zo rond eind september, het begin van de winter inluidt. Het daglicht wordt in deze tijd snel minder en de eerste sneeuw valt. Er is er nog weinig toerisme en de sneeuwlaag is doorgaans nog dun, waardoor ook hondenslede– of sneeuwscootertochten nog niet tot de mogelijkheden behoren. Maar omdat de nachten lang zijn in deze tijd, met lage temperaturen van rond het vriespunt of kouder, kun je al wel vaak het Noorderlicht zien.
Het Noorderlicht
Het befaamde noorderlicht, oftewel de ‘aurora borealis‘, is een uniek natuurverschijnsel dat bij een koude, heldere lucht overal in Lapland te zien is. Gigantische lichtbundels en lichtende nachtwolken trekken langs de nachtelijke hemel. Een fantastische lichtshow in regenboogkleuren als purper, rose en violet, in een allesoverheersende stilte.
Lees ook: Wat is de beste reistijd voor het Noorderlicht?
De diepste winter
Van december tot half februari valt de diepste winter. Doordat Lapland bij de poolstreek ligt, zijn de winters er lang en koud met temperaturen die tot 35 graden onder nul kunnen dalen! Toch is de gevoelstemperatuur minder koud dan je zou verwachten dankzij de lage luchtvochtigheid. Hoe laat gaat de zon onder? Vroeg, want overdag is er maar kort daglicht. maar vanaf 21 december beginnen de dagen alweer te langer te worden.
Winterwonderland
Midwinter Lapland is prachtig! Onder een prachtige sterrenhemel zijn de takken van de bomen bedekt met een dikke laag helderwitte sneeuw. Door die sneeuw, die in deze tijd veel valt, kun je van alle mogelijke (sneeuw)activiteiten genieten. Het is de tijd van sledetochten en kampvuren en kaarsjes. En tijdens de feestdagen is de sfeer van kerst en oud-en nieuw overal te voelen, met lichtjes en glühwein. Dit seizoen is dan ook een aantrekkelijke periode om Lapland te bezoeken.
Het vroege voorjaar
Februari is doorgaans de koudste maand van het jaar met regelmatig temperaturen tot -30° Celcius. Het landschap is nog bevroren, maar na half maart stijgt de temperatuur geleidelijk tot boven het vriespunt. Terwijl de witte deken langzaam uit het landschap verdwijnt laten mens en dier zich vaker zien. De dagen worden langer en het aantal uren daglicht stijgt tot zo’n 15 uur per dag: het wordt voorjaar! Vanaf half april zijn sneeuwscooter- en hondensledetochten meestal niet meer mogelijk, maar op de meeste skigebieden kun je nog tot begin mei terecht, en de langlaufloipen zijn juist fantastisch in deze periode.
Het zomerseizoen
Zomer in Lapland. Half juni tot eind augustus geldt als de beste tijd om Lapland ‘s zomers te bezoeken. Dankzij het landklimaat is het meestal droog en zonnig, de natuur bloeit volop en de temperatuur is meestal aangenaam, gemiddeld tussen 14 en 20 graden Celsius. Tijdens dit seizoen is Lapland een lust voor het oog met zijn indrukwekkende natuur, zijn hoge bergen, eindeloze bossen en koele meren. En omdat de zon boven de poolcirkel niet ondergaat is het ook de perfecte tijd om te genieten van de middernachtzon!
De Ruska periode
De herfst is bekend als de ‘ruska’. Een kleurrijk seizoen van half september tot eind oktober, waarin het ‘s nachts weer langer donker is. Er valt nog geen sneeuw en de meren zijn nog niet dichtgevroren, terwijl de meest prachtige herfstkleuren verschijnen; dieprode bessenstruiken en bomen die langzaam geel kleuren. In de zomer kun je soms last hebben van muggen, maar dankzij de lagere temperaturen zijn ze in september verdwenen. Ideaal om tijdens een zonsondergang met een drankje aan het water te gaan zitten, zonder het gezoem van muggen om je hoofd!
De beste tijd voor een vakantie naar Lapland
Welk tijdstip je kiest is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren, maar de meeste mensen gaan voor de wintermaanden, van december tot half april. Het aantal zonuren verschilt per regio, maar in het zuiden laat de zon zich vaker zien dan in het uiterste noorden. En vanaf eind februari is het in Lapland al langer licht dan in Nederland. December is aantrekkelijk door gezelligheid van de feestdagen terwijl in januari en februari vooral de natuur weergaloos is. Maar wanneer je ook gaat, Lapland is in elk seizoen onvergetelijk!