Wat is het verschil tussen Zweeds en Fins Lapland?

Brug bij Oulanka National Park

Wil je op reis naar het hoge Noorden en avonturen beleven in Lapland? Lapland strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een gedeelte van Rusland. Wat is nu het verschil tussen Lapland in Zweden en Fins Lapland? Wij leggen je dat haarfijn uit, zodat jij kan kiezen voor een rondreis door Finland of voor Zweeds Lapland.

Lees ook: Waar ligt Lapland?

Wat moet je weten over Lapland?

Lapland is het gebied in Noord-Europa dat boven de Poolcirkel ligt. Lapland betekent het land van de Lappen. Hiermee worden de oorspronkelijke inwoners van Lapland bedoeld. Deze inwoners noemen zichzelf de Sámi. Dit reizende volk leefde vooral van de rendieren. Het landschap is adembenemend, maar het is er lastig om een bestaan op te bouwen. In de zomer gaat de zon er niet onder en in de winter is het er maandenlang donker. Een bijzondere ervaring.

Verschillen Zweeds Lapland en Fins Lapland

Het grootste deel van Lapland bevindt zich in Zweden en Finland. Een belangrijke reden om Lapland te bezoeken is de prachtige natuur. In Finland is de natuur wat vlakker dan in Zweden. In Finland zie je uitgestrekte vlaktes met bevroren meren en in Zweden geniet je van de sneeuw op de bergtoppen. Ga je niet alleen voor de Lapse cultuur, maar wil je ook kennismaken met de lokale bevolking, de Sámi? Breng dan een bezoek aan Zweden. Hier leeft nog een grote stam van deze inheemse bevolking. Samen met een gids kan je er ook een bezoek aan brengen.

Op culinair gebied zijn er ook verschillen tussen Zweden en Finland. In Zweden krijg je vooral vlees of vis op je bord, zoals eland, rendier of zalm. In Finland geniet je naast vis en vlees van typisch Laps brood en dikke yoghurt. Als je iets meer op je budget moet letten, dan raden wij een Fins Lapland reis aan. Zowel boodschappen, als maaltijden in een restaurant zijn in Zweden een stuk duurder dan in Nederland en ook Finland.

Lees ook: is Finland duur?

Aanraders in Zweeds Lapland

Norrland is het gedeelte in Zweden dat valt onder Lapland. Een klein deel hiervan wordt Laponia genoemd. Dit deel staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lange skitochten, op pad met sneeuwscooters of huskytochten, er is vanalles te beleven in Zweden in de winter. Combineer dit met grote pakken sneeuw en metersdik ijs en je hebt een sprookjesachtig winterlandschap. In één van de nationale parken kan je skiën, ijsvissen en sleeën op een echte hondenslee.

Ook in de zomer is er voldoende te beleven in Zweden. Je komt er helemaal tot rust. Durf je het aan om de 430 kilometer lange wandeling “Kungsleden” te maken? Mocht dit toch iets teveel van het goede zijn, dan zijn er voldoende andere wandelmogelijkheden, waarbij je geniet van meren, beekjes, bergen en groen. Tijdens een walvissafari kan je walvissen spotten. Wil je wat meer over de Sámi-cultuur weten? Bezoek dan musea over deze cultuur in Jokkmokk en Kiruna. Bezoek een rendierhouderij en maak kennis met deze prachtige dieren die de Sámi voorzien van alles wat ze nodig hebben.

Aanraders in Fins Lapland

Lapland is een regio in Finland, het is de grootste regio van het land. Een bezoek aan Finland tijdens de kerstperiode is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Rovaniemi. De stad ligt niet alleen op de Poolcirkel, maar het ligt ook vlakbij de woonplaats van de Kerstman. Je bent bij hem van harte welkom. Stuur vast een kerstkaart aan familie met een echte Kerstman-stempel. Veel huisjes hebben een sauna, dus ’s avonds kan je genieten van de warmte van de sauna of ontspannend bij het haardvuur. Je vindt in het land een heuse sauna cultuur.

Niet alleen in de winter is het leuk om Lapland te bezoeken, maar ook een zomer in Lapland is de moeite waard. Je kan er een prachtige rondreis maken, maar pas op voor de rendieren! Die kunnen zomaar op de weg staan. Afgezien van een rendier of een verdwaalde eland kan het uren duren voordat je een tegenligger passeert. Vanwege de lange lichte dagen, heb je ook meer energie. Misschien wel genoeg om bij de grens met Rusland op zoek te gaan naar beren. Ook al zie je ze niet, het is er prachtig om wandeltochten te maken in het groen en met kabbelende beekjes.

Beren in Finland

Niet alleen in de winter

Bij Lapland denk je al gauw aan winterse landschappen, maar ook in de zomer is Lapland heel mooi. Je kan dan genieten van een groen landschap en ontsnapt aan de drukte die je op veel andere plekken hebt in de zomer. Ook is het in de zomer lekker lang licht. Ga je wel voor een winters landschap en sneeuwplezier? Bezoek Lapland dan eens in februari of maart, je hebt dan ook veel kans om het Noorderlicht te zien.

Of je nu kiest voor het Zweedse of het Finse deel van Lapland, een avontuur wordt het zeker en als het je bevallen is, ga je daarna nog eens terug om het andere deel ook te doen.

Filteren