Vogels spotten in Fins Lapland

Ruka fietspad in de zomer

Fins Lapland staat zowel in de winter als in de zomer bekend om zijn ongerepte natuur en uitgestrekte landschapen. Wist je dat het ook een ideale bestemming is voor vogelliefhebbers? Met name de regio’s rond Ruka en Levi zijn populair vanwege de verschillende soorten unieke vogels en de goede bereikbaarheid. We vertellen je bij Mökki Travel graag meer over unieke kansen voor vogelliefhebbers in Fins Lapland.

Ruka: Het winterwonderland vol vogels

Ruka is een populaire Lapse bestemming in de provincie Kuusamo. Het in een zeer goede bestemming voor vogelspotters. Dit gebied staat namelijk bekend om de uitgestrekte bossen, heldere meren en verschillende moerassen zodra de sneeuw gesmolten is. Hierdoor biedt het een thuis aan een grote verscheidenheid vogelsoorten. Wat kun je op dit gebied verwachten in Ruka?

Vogelsoorten in Ruka:

  • Sperweruil (surnia ulula): Dit is een prachtige uit met een scherpe blik en voor vogelaars een van de hoogtepunten van Ruka. De sperweruil jaagt voornamelijk overdag en wordt vaak gezien in open gebieden aan de rand van een bos.
  • Ruigpootbuizerd (buteo lagopus): Tijdens de lente en herfst is deze indrukwekkende roofvogel te spotten in deze regio. Hij is gemakkelijk te herkennen dankzij de karakteristieke ruige poten waar hij naar vernoemd is.
  • Kuifmees (lophophanes cristatus): Dit is een kleine, maar opvallende vogels die veel gezien wordt in de naaldbossen rondom Ruka.

Beste locaties voor vogelspotten in Ruka:

  • Oulanka National Park: Dit nationale park is een paradijs voor natuurliefhebbers en je vindt hier verschillende wandelpaden om de grote hoeveelheid verschillende vogels hier te spotten. Vooral langs de rivier de Oulankajoki heb je veel kans om een aantal unieke soorten te zien.
  • Valtavaara: Valtavaara is een berggebied met het hoogste punt van de regio. Het is een prachtig uitzichtpunt in de winter, maar ook in andere seizoenen populair onder vogelliefhebbers vanwege een zeer rijke biodiversiteit. Hier kun je onder andere de zeldzame hazelhoen en veel kleurrijke zangvogels zien.
bilberries in de hand bij Oulanka

Levi: Adembenemende natuur en cultuur

Levi is ongeveer 300 kilometer ten noordwesten van Ruka gelegen. Het is een populair skiresort waar cultuur en natuur op een prachtige manier samenkomen. Na de winter bieden de omliggende bossen, heuvels en wetlands een rijke voedingsbodem voor een groot aantal vogelsoorten.

Vogelsoorten in Levi:

  • Laplanduil (strix nebulosa): Deze majestueuze en karakteristieke uil is een van de grootste uilen ter wereld. Hij wordt regelmatig gezien in de dichte bossen rondom Levi.
  • Sneeuwuil (bubo scandiacus): Hedwig, de uil van Harry Potter, in het wild spotten? Tijdens de wintermaanden kun je deze iconische witte uil spotten in deze regio. Je hebt de meeste kans om hem te zien in de open toendra’s en op hoger gelegen gebieden.
  • Grote kruisbek (loxia pytyopsittacus): Dit is een bijzonder vogel met een kenmerkende gekruiste snavel. Zijn voeding bestaat voornamelijk uit dennenappels en hij is te vinden in de naaldbossen van Levi.

Beste locatie voor vogelspotten in Levi:

  • Pallas-Yllästunturi National Park: Dit is een uitgestrekt park met verschillende leefomgevingen, van dichte naaldbossen tot open moerasgebieden. Het is een ideale plek om zowel bos- als watergebonden vogel te spotten.
  • Immeljärvi meer: Een prachtig meer dat omring is door bossen. Een ideale plek om watervogels te oberserveren. Vooral tijdens de trekseizoenen vind je hier veel verschillende soorten vogels.

Tips voor vogelspotten in Fins Lapland

Hoewel vogel spotten in Lapland het hele jaar door mogelijk is, zijn de lente en de vroege zomer de beste tijdens. Je vindt hier dan simpelweg de grootste verscheidenheid aan vogelsoorten. De lange dagen zorgen en bovendien voor dat er voldoende licht is om vogels te spotten en op camera vast te leggen. Vergeet niet om een goede verrekijker mee te nemen. Ook een camera met telelens kan handig zijn als je van grote afstand vogels wilt kunnen fotografen.

Lees ook: Tips voor de mooiste foto’s in Lapland

Het kan de moeite waard zijn om een lokale gids in te huren wanneer je vogels gaat spotten. Zij kennen de beste plekken en kunnen je helpen bij het identificeren van specifieke vogelsoorten. Vergeet bovendien niet om altijd de natuur en de dieren met respect te behandelen. Blijf op de paden en houd afstand van de vogels om hun natuurlijke gedrag niet te verstoren.

Vogelspotten in Lapland met Mökki Travel

Als liefhebbers van Lapland begrijpen we bij Mökki Travel dat je het meeste uit je reis naar Lapland wilt halen om de échte Lapland ervaring te beleven. We bieden daarom op maat gemaakte reizen afgestemd op jouw wensen en interesses. Bovendien verblijft je altijd in een karakteristieke mökki, een traditioneel Fins vakantiehuisje. Geen drukke hotels, maar een Lapland vakantie zoals de Finnen dat zelf ook doen.

Ga je specifiek voor vogelspotten naar Lapland? We helpen je graag bij het creëren van een onvergetelijke ervaring, waarbij we samen met jou excursies op maat samenstellen. Neem contact met ons op voor een offerte op maat en verheug je alvast op je avontuur in het prachtige Fins Lapland!

Filteren