Wat maakt een rendier zo bijzonder?

rendieren in de sneeuw

Het rendier is één van de meest voorkomende hertensoorten in Europa. Toch zouden wij dat in Nederland en België niet zeggen. Hier kom je niet zo snel een rendier tegen, tenzij je naar een rendierboerderij gaat. In Scandinavië, voornamelijk Finland, is het rendier echt een tam huisdier en kom je veel van deze bijzondere dieren tegen.

Rendier als huisdier

Rendieren in Finland zijn zeer normaal. Veel Finnen houden het zachtmoedige dier als huisdier en in het Finse deel van Lapland zijn er zelfs meer rendieren dan inwoners. Fins Lapland ligt boven de Poolcirkel en veel van de rendieren lopen hier rond in een ruime weide of gewoon los in de natuur. Door het gemakkelijke karakter van de rendieren is een afrastering rondom het weiland of een stukje bos al genoeg om te voorkomen dat ze er vandoor gaan. Rendieren worden in Finland, net als vroeger, ook gehouden voor hun vlees en melk in rendierboerderijen. Rendieren worden daarnaast gebruikt als trekdier voor sledes.

Het verschil tussen rendier en hert

Het verschil tussen een rendier en hert is erg klein. Een rendier is namelijk een hertensoort. Een van de belangrijke verschillen waaraan je een rendier herkent is het rendiergewei. Zo is het de enige hertensoort waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes geweien dragen. Qua grootte is het rendier vergelijkbaar met een edelhert. Wel heeft het rendier een wat robuustere bouw. Het gebit van een rendier en een edelhert is nagenoeg hetzelfde en ze eten ook hetzelfde voedsel. Wilde rendieren migreren ieder seizoen naar een nieuw voedselgebied terwijl gedomesticeerde rendieren voldoende voedsel voorgeschoteld krijgen. Rendieren eten graag hooi, gras, boomschors en bladeren, eikels en knollen.

Rendier onlosmakelijk verbonden met kerst

Rendieren & kerst: voor de meeste mensen zijn rendieren sterk verbonden met kerst. Zo rijdt de kerstman op een slee getrokken door rendieren. Dat is niet zo gek, want het rendier komt voor in vele kerstverhalen en liederen, waardoor mensen al van jongs af aan de associatie leggen tussen de zachtaardige rendieren en de slee van de kerstman.

In het Finse deel van Lapland, waar zeer veel rendieren voorkomen, kun je ook een bezoek brengen aan het Dorp van de Kerstman. Dit kerstthemapark is gevestigd in Rovaniemi en is ingericht als een echt dorpje. Zo kun je in het postkantoor brieven naar de kerstman sturen en kunnen de kinderen de kerstman het hele jaar door bezoeken in zijn kantoor.

Rendieren kerstman: waar komt de legende vandaan?

Naar alle waarschijnlijkheid komt de legende over de kerstman en zijn vliegende rendieren uit een boek van William Ginley dat is uitgekomen in 1821. De Amerikaan noemde rendieren in een kort kindergedicht. “Zijn rendier rijdt deze ijzige nacht… Om zijn jaarlijkse geschenken naar je toe te brengen”. De moeder van de auteur was naar alle waarschijnlijkheid een oude Sami. Dit eeuwenoude volk woont in Lapland, het noordelijke gedeelte van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De Sami leefden toentertijd en nog altijd grotendeels van het houden van rendieren.

In de jaren die op het gedicht volgden kwamen er steeds meer verhalen uit over rendieren en de Kerstman, waaronder het verhaal over Rudolph the red nosed reindeer. Dit verhaal kwam ruim een eeuw later uit in 1939 en is geschreven door Robert L. May in 1939. De dochter van de schrijver was gek van rendieren en werd, net als het rendier in het verhaal, gepest. Uit deze situatie haalde hij de nodige inspiratie. Hoe het komt dat de kerstman rendieren heeft zullen we nooit precies weten, maar wel is het duidelijk dat de verhalen een oorsprong hebben in Scandinavische wintertradities.

Rendier in de sneeuw

Een onvergetelijke rendiersafari Lapland

Tijdens een rendiersafari in Lapland kun je zelf kennis maken met de edelmoedige rendieren en de Sami. Dankzij de Sami zijn rendieren en Lapland onlosmakelijk met elkaar verbonden, want de dieren nemen al eeuwenlang een belangrijke positie in de cultuur in. De Sami hebben een nomadische leefstijl en gebruiken de rendieren onder andere als trekdier en als huisdier, voor hun vlees, melk en huid. Doordat rendieren zulke betrouwbare en sterke dieren zijn en over een goed uithoudingsvermogen beschikken zijn het ideale dieren om mee te reizen. Tijdens een rendiersafari door Lapland kun je prachtige sledetochten maken over de sneeuw, getrokken door deze bijzondere dieren.

Goed leven voor rendieren in Finland

De rendieren in Finland en Lapland lopen het grootste gedeelte van het jaar los rond. Hierdoor kun je deze tijdens een vakantie naar Finland overal langs de weg tegen het lijf lopen. Dit zijn geen wilde rendieren, want de volledige rendieren populatie is eigendom van de Sami. Op het moment dat de dieren gemolken moeten worden of om een andere reden terug moeten komen, worden deze teruggeroepen door de rendierhouders. Dit doen de Sami door de rendieren op sneeuwscooters terug te jagen naar de eigen rendierboerderij. Ook zijn er enkele rendierboerderijen die een omheining om een groot stuk land plaatsen zodat de dieren daar rond kunnen lopen.

Filteren