Midzomer festival Finland: vier de langste dag van het jaar tijdens Solstice

rendieren bij midzomer

Een unieke ervaring! Op de langste dag van het jaar, 21 juni, wordt op wel meer plekken de zonnewende oftewel midzomernacht gevierd, maar wanneer je dit op Solstice doet, krijg je er gratis een bijzondere ervaring bij: het wordt ‘s nachts níet donker. Zie je jezelf al staan, te feesten op muziek van de beste bands en DJ’s, drankje in je hand? Solstice is een ware happening, het festival waar je het Licht en het Leven viert.

Zonnewende, wat houdt het precies in?

Tik ‘solstice vertaling‘ in op google en je komt erachter dat de naam van het festival rechtstreeks uit het Latijn komt: Sol betekent zon en stitium staat voor stilstand. Wanneer de zon haar meest noordelijke of zuidelijke punt bereikt, staat deze recht boven één van de twee keerkringen. In het geval van Scandinavië is dat de Kreeftskeerkring. Zo tussen 19 en 25 juni ‘keert’ de zon. Vandaar de termen keerkring en zonnewende: het is een periode van omdraaiing, met 21 juni als specifieke dag. Een prachtig natuurverschijnsel, zeker tegen de achtergrond van de Finse heuvels en veel, heel veel groen. Maar genoeg theorie voor nu.

Wat is Solstice Festival? Sinds 2019 is dit tweedaagse festival neergestreken in Rukatunturi of kortweg Ruka, een populair ski-resort bij het stadje Kuusamo. Waar ‘s winters tot laat in de avond van de bergen af wordt gesuisd op de lange latten, staat men sinds vorig jaar dus met een biertje te genieten op de tonen van bekende artiesten. Lowlands, maar dan nét even anders. Of neen, heel anders.

Geen enkel ander festival is vergelijkbaar met Solstice festival finland

Allereerst is daar de setting. Een sneeuwloze ski-hotspot op de Finse bergen. Een eindeloze oceaan van bos, met een zon die nooit ondergaat, althans, voorlopig niet. De hele nacht door sta je in het licht, en dat vier je ook: “it’s a celebration of light and life”. Wanneer ga je dan slapen? Geen idee! Dit is ‘next level’ festival beleven.

De foto’s op de website van Solstice tonen bezoekers van over de hele wereld. Als er iets instagramwaardig is, dan is het deze plek. Bovendien bevind je je qua activiteiten niet in the middle of nowhere. Goed, het skiën is even niet aan de orde, maar bezoekers worden aangemoedigd een kleine vakantie om het festival heen te plannen, omdat er in de directe nabijheid van alles te doen is. In Nederland festivallen we ook middenin de natuur, maar dan is dat alleen maar weiland, om de bewoonde wereld geen geluidsoverlast te bezorgen. Nee, hier kun je bijvoorbeeld op berensafari: wilde beren spotten! Of sowieso een flink eind wandelen, terwijl je je heel klein voelt worden bij zo veel pracht en praal van moedertje Aarde. Raften behoort ook tot de mogelijkheden.

Drie beren in Finland

Programma

Met dit adembenemende decor is rekening gehouden bij de keuze van muziek. Deze schitterende festivallocatie vraagt om een bijpassende soundtrack en daar doen de organisatoren dan ook alles aan. De mix van internationale namen, Finse artiesten en lokaal talent wordt zorgvuldig uitgezocht: bij elke, unieke act hoort een bepaald moment of podium.

  • De Peak Stage bevindt zich op het hoogste punt van Ruka. Hier dans je op de beste dance, van techno tot electro, trance en meer.
  • De Valley Stage creëert een mystieke sfeer met warme klanken en heeft een houten dansvloer.
  • In de Tipi Tent, een enorm uit de kluiten gewassen tipi dus, kun je relaxen en bijkomen op de wat tragere soorten muziek; soms experimenteel, dan weer lounge-achtig. Even lekker chillen.

Zoals Solstice zelf aangeeft: we denken niet zozeer in hokjes, we zetten gewoon de juiste muziek neer, dus die artiesten van wie wij geloven dat ze het beste bij deze schilderachtige setting passen. Ook roepen ze talent op zich vooral aan te melden. Dus ben je singer-songwriter, DJ, heb je een band en wil je optreden op één van de mooiste plekken in festivalland, aarzel niet! Ook krijgt kunst, in alle soorten en maten, de ruimte op het festival. Zonder enige beperking is er aandacht voor kunstenaars en eveneens is de enige voorwaarde dat hun werk mooi bij deze plek past. Houd via social media en de website van Solstice bij wat voor moois de initiatiefnemers dit jaar weer naar Ruka halen, dan kun je de artiesten vast checken. De voorpret is een belangrijk onderdeel van je vakantie, toch?

Festival en vakantie tijdens één onvergetelijke reis

Om je festivalvakantie compleet te maken, kun je op zijn Fins overnachten in een mökki: authentieke Finse boshuisjes waar de Finnen zelf ook vakantie vieren. Meestal hebben ze een sauna. Een ideale plek om je voor te bereiden en bij te komen nadat je misschien wel 30 uur achter elkaar hebt staan feesten. Moe maar voldaan van het dansen en alle verdere indrukken slaap je middenin de natuur, in huisjes die van alle gemakken voorzien zijn.

Ze zijn de beste uitvalsbasis om de andere activiteiten te ondernemen. Je bent nu toch in Finland, dus dan wil je meer zien en beleven. Je wilt misschien wel typisch Finse gerechten proeven, in één van onze favoriete restaurantjes in Ruka. Je kunt met euro’s betalen en pinnen, de euro is namelijk ook de Finse munteenheid. Mensen spreken er doorgaans prima Engels, maar het is de omgeving die alles anders maakt. Dan ben je natuurlijk ook nog op een festival in Finland geweest, een onvergetelijke ervaring tijdens een toch al onvergetelijke vakantie. Alvast veel plezier namens ons!

Filteren