Wat is een mökki?

Mökki bij nacht in Lapland

De Finnen hebben zo hun eigen manier van vakantie vieren. Eén van de manieren waarop ze dit graag doen is door te verblijven in een mökki. Veel Finnen bezitten een eigen mökki. Ze komen hier graag om te ontspannen en even helemaal tot rust te komen.  

Maar wat is dat nu eigenlijk een mökki? Mökki is het Finse woord voor vakantiehuisje, maar niet zomaar een vakantiehuisje; een mökki is namelijk meestal gebouwd van hout en bevindt zich op de mooiste plekken in de Finse natuur. Eigenlijk alle Finse mökki’s hebben een eigen sauna en open haard. Zowel in de zomer als in de winter is het heerlijk verblijven in een mökki. De mökkis’ zijn er in alle soorten en maten: er zijn authentieke huisjes gebouwd van boomstammen en luxueuze villa’s waar eenvoudig 10 personen kunnen verblijven. Sommige mökki’s bevinden zich midden in de wildernis terwijl andere op loopafstand van alle faciliteiten zijn.  

Wanneer gebruikt met zijn of haar mökki?

In de zomer gaan de Finnen graag zwemmen in één van de vele meren, wandelen in de prachtige nationale parken, raften of vissen. In de winter is de omgeving in Fins Lapland helemaal bedekt met een grote laag sneeuw en magisch om te zien. De Finnen gaan dan graag skiën, langlaufen, ijsvissen, sneeuwscooter tochten maken of op pad met husky’s. ‘s Avonds keren ze weer terug om in hun mökki lekker te relaxen in de sauna. Om af te koelen van de sauna rennen de Finnen in de winter zo de sneeuw in of in de zomer is een frisse duik in een meer ook een prima manier om af te koelen. Niet zo gek dus dat de Finnen graag hun vakantie doorbrengen in een mökki.   
Het goede nieuws is dat de Finse eigenaren van de mökki’s hun huisje graag verhuren als zij hier zelf niet verblijven. Hierdoor heeft iedereen dus de mogelijkheid om net zoals de Finnen een heerlijke tijd te hebben in een Mökki.

Wij hebben zelf al een aantal keer vakantie mogen vieren in een mökki en zijn er zeker van dat we dit nog veel vaker gaan doen. We zien onszelf alweer zitten met een goed boek en een glas wijn bij de open haard of na een intensieve dag in de sneeuw lekker opwarmen in de sauna.  

Zie jij jezelf al zitten in een echte authentieke mökki van een Finse eigenaar? Dan zijn deze nu te boeken op deze pagina. Alle mökki’s die hier worden aangeboden zijn speciaal geselecteerd zodat ze altijd voldoen aan de eisen om een heerlijke vakantie te hebben. 

Ben jij benieuwd hoe de mökkis worden geselecteerd? Dat vertellen we je hier.

Filteren