Meer over Ruka

Authentieke Finse huisjes (Mökki's). Beleef Lapland zoals de Finnen het doen!

Persoonlijke service Reizen op maat Authentieke Finse huisjes

Ruka is een van de absolute parels van Lapland. Ruka, in Finland ook bekend als Rukatunturi, is een dorpje en skiresort in de gemeente Kuusamo in Finland. Het wordt daarom ook regelmatig Ruka-Kuusamo genoemd. Bij Mökki Travel zijn we groot fan van een vakantie naar Ruka, omdat het een erg veelzijdige bestemming is, waardoor je hier tijdens alle seizoenen een heerlijke vakantie beleeft. Of je nu een fervent skiër, een natuurliefhebber of liefhebber van inheemse culturen bent, Ruka is een ideale vakantiebestemming.

We vertellen je op deze pagina graag meer over ons tweede thuis, maar wil je direct een vakantie boeken naar Ruka? Vraag dan een vrijblijvende offerte op maat aan!

Waar ligt Ruka?

Ruka ligt in de gemeente Kuusamo, onderdeel van de Finse provincie Oulu en de regio Noord-Österbotten. De gemeente Kuusamo bevindt zich in het noorden van Finland op iets meer dan 50 kilometer van de Russische grens. Het heeft iets meer dan 15.000 inwoners.

Grappig feitje is dat Ruka-Kuusamo een populaire bestemming is voor Lapland reizen, maar officieel niet (meer) in Lapland ligt. Lapland is traditioneel het gebied waar van oudsher de Sami wonen, de inheemse bevolking die hier nog steeds op traditionele wijze woont. Ruka-Kuusamo ligt hier officieel hemelsbreed ongeveer 5 tot 10 kilometer buiten. Echter wordt het vervoer steeds moeilijker en de voorzieningen steeds minder naarmate je verder naar het noorden gaat. Ruka-Kuusamo wordt daarom altijd gewoon benoemd als Fins Lapland en kent ook dezelfde sfeer en mogelijkheden. Tot de 18e eeuw behoorde het overigens wél officieel tot Lapland.

Reizen naar Ruka vanuit Nederland? Dan is het goed om te weten dat er vanuit Schiphol en in beperkte mate vanuit Rotterdam vluchten zijn die je naar Kuusamo Airport brengen. Wel is dit met een tussenstop in Helsinki. De totale vluchttijd, inclusief overstappen, bedraagt ongeveer 6 uur. Vanuit Kuusamo Airport word je met een bus, taxi of met eigen vervoer (huurauto) naar je mökki gebracht. Dit is 20 tot 30 minuten rijden. In totaal ben je vanaf Schiphol Airport dus ongeveer 6,5 uur onderweg naar je accommodatie in Ruka.

Met eigen auto naar Ruka? Dat is in principe niet onmogelijk, maar we raden het niet aan. Dit is een zeer lange reis van ruim 2.700 kilometer door Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland, inclusief een stukje op de veerboot. De totale reistijd bedraagt ruim 32 uur, zónder tussenstops. In de praktijk ben je zo al snel een dag of drie onderweg. Doordat de route die door Rusland loopt, logischerwijs, niet meer mogelijk is zijn er bovendien geen alternatieve routes.

Ruka kaart

Ruka als wintersportgebied

Ruka is binnen Scandinavië vooral bekend als dé bestemming voor wintersporters. Het skigebied biedt kilometers aan perfect geprepareerde pistes met verschillende moeilijkheidsgraden. Het is daarom een geschikt wintersportgebied voor zowel beginners als gevorderden. Alle pistes in Ruka zijn verlicht, waardoor je ook gedurende de donkere winterdagen probleemloos kunt skiën of snowboarden wanneer jij wilt. De sneeuw en de goed onderhouden afdaling maken Ruka tot een paradijs voor skiërs en snowboarders. Ski’s of snowboards huren? Geen enkel probleem, hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden en we kunnen dit vooraf voor je regelen zodat ze voor je klaar staan.

In Ruka vindt jaarlijks de zogeheten Nordic Opening plaats. Dit is de traditionele start van het wereldbekerseizoen voor schansspringen en de noordse combinatie. Daarnaast vindt ook de start van het wereldbekerseizoen langlaufen plaats in het skigebied van Ruka.

Het skigebied van Ruka werd in 2016 en 2019 uitgeroepen tot het beste skigebied van Finland door de World Ski Awards. Door de sneeuwzekerheid in Lapland, de altijd dikke laag sneeuw en de minder extreme drukte op de pistes, is de sneeuwkwaliteit (net als vrijwel overal in Lapland) veel hoger dan in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland.

Fjell Ruka

Het gebied waar Ruka ligt is een zogeheten fjell, in Finland een bekende term, maar in Nederland helemaal niet. De definitie hiervan is dat het een relatief laaggelegen berggebied is in Scandinavië. Een fjell kenmerkt zich door ruige en rotsachtige landschappen. Daarnaast zijn er relatief weinig bomen of in ieder geval weinig vegetatie op de toppen. Het is een erg kenmerkend beeld van het Scandinavische landschap. De hoger gelegen bergtoppen geven een prachtig uitzicht om de omliggende valleien en bergen. Fjells spelen een belangrijke rol in de lokale cultuur en worden vaak gebruikt voor recreatieve activiteiten zoals wandelen en skiën. Zo ook in Ruka!

Natuur in Ruka

Lapland staat bekend om zijn ongerepte natuur en ook Ruka is hierop geen uitzondering. In de regio vind je meerdere prachtige nationale parken en natuurreservaten. Hier geniet je van de rustige wildernis en de lokale flora en fauna. Het is een ideaal gebied voor wandelen of mountainbiken. Bovendien vind je in de regio zeer veel rivieren, wat in de zomer perfect is voor activiteiten zoals raften en suppen.

Een must-visit in de lente, zomer of herfst is wat ons betreft Oulanka National Park, bekend om zijn schilderachtige kloven, helderen rivieren en diversiteit in diersoorten. Denk aan beren, rendieren en zeldzame vogelsoorten wat je als natuurliefhebber echt een keer gezien moet hebben.

Kanoën op Oulanka rivier

De geschiedenis van Ruka

Ruka-Kuusamo heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat. De regio was oorspronkelijk een belangrijk jachtgebied voor de inheemse Sami-bevolking vanwege de uitgestrekte landschappen en de vele rendieren. Het was hiermee een regio die een vitaal onderdeel was (en is) van de Sami-cultuur. Later werd de regio aantrekkelijk voor kolonisten vanwege de vele meren en de potentie voor de visserij die hieruit voortkwam. De Sami werden verdreven en trokken hierdoor steeds verder naar het Noorden, waarna Ruka-Kuusamo op een gegeven moment niet meer bij het gebied van de Sami behoorde.

Gedurende de 19e en het begin van de 20e eeuw was de gemeente Kuusamo, net als heel Finland, onderdeel van het Russische rijk. Sinds de onafhankelijkheid van Finland in 1917 behoort het officieel tot Finland. Tijdens de Winteroorlog, onderdeel van de Tweede Wereldoorlog, werd de gemeente tot twee keer toe geëvacueerd vanwege de angst voor een Sovjetinvasie. Het diende als een belangrijk wapendepot voor zowel het Finse als het Duitse leger. Nadat de gevreesde invasie vanuit de Sovjet-Unie inderdaad plaatsvond, werd de gemeente later door de Sovjetsoldaten volledig platgebrand toen ze hier vertrokken. Na de Tweede Wereldoorlog werd Kuusamo volledig opnieuw opgebouwd en is het inwoneraantal gestaag weer gegroeid.

Met de tijd evolueerde Ruka-Kuusamo tot een levendige gemeenschap, waarbij houtkap en mijnbouw belangrijke economische activiteiten waren. Tegenwoordig heeft het toerisme de economie van de regio getransformeerd, waarbij bezoekers van over de hele wereld komen om de unieke charme en de wintersportmogelijkheden te ontdekken. De authentieke charme blijft echter behouden.

Tips en veelgestelde vragen voor je bezoek aan Ruka

Voor je vertrek naar Ruka-Kuusamo geven we je graag nog enkele tips:

– Wil je het Noorderlicht in levende lijve zien? Omdat het een natuurverschijnsel is kunnen we nooit garanderen dat je het daadwerkelijk gaat zien, maar de meeste kans heb je in de donkere wintermaanden.
– In de winter is het koud, érg koud, in Lapland. Houd daarom rekening met onze kledingtips en neem deze ter harte!
– Kook lekker in je eigen mökki om even tot rust te komen na een lange dag, maar ga zeker ook minimaal één keer naar een restaurant in het dorp. Proef de heerlijke lokale gerechten, zoals gerookte zalm, rendiervlees en de beroemde Lapse pannenkoeken.
– Ervaar de Finse saunacultuur en kies voor een mökki (traditioneel Fins vakantiehuisje) met een eigen sauna!
– Verken de natuurlijke schoonheid van Ruka door activiteiten te ondernemen zoals wandelen, ijsvissen, een huskysledetocht en kajakken, afhankelijk van het seizoen.
– Ga je op bezoek bij de Sami om hun cultuur te ontdekken? Dat kan, maar behandel hen met respect en luister goed naar de gids.
– We krijgen sinds de oorlog in Oekraïne nu en dan vragen over het feit dat Ruka vlakbij Rusland ligt. Hier hoef je je echter helemaal geen zorgen over te maken en hier ga je niets van merken. Er is strenge grensbewaking op de Fins-Russische grens. Er is slechts één weg van Rusland naar Finland in deze regio binnen een omtrek van honderden kilometers en deze grensovergang is doorgaans afgesloten. Het is bovendien een extreem dunbevolkt gebied aan beide kanten van de grens.

Filteren