Wat is er zo bijzonder aan Rovaniemi?

Rovaniemi is de hoofdstad van Lapland. Je kunt je dus vast voorstellen dat hier genoeg te beleven is. Een prachtige stad, die ook wel bekend staat als Santa Claus Village, want je vindt hier het huisje van de kerstman. Een bezoek aan Rovaniemi is dan ook meer dan de moeite waard. We vertellen er meer over!

Rovaniemi: Santa Claus Village!

De woonplaats van de Kerstman? Rovaniemi! Hoewel sommigen denken dat de Kerstman op de Noordpool woont, is Santa Claus Village in Rovaniemi het officiële adres. Heb je nog wensen? Stuur je kaartje dan alvast maar op naar de Santa Claus Main Post Office. Dagelijks komen hier duizenden kaartjes van over de hele wereld binnen.

Je kunt de in het Fins genaamde ‘Joulupukki’ zelfs ontmoeten, net als zijn rendieren. Schuif aan in de rij en maak een unieke foto, wat een souvenir! Verder is de omgeving van Santa Claus Village ook prachtig. Sneeuw, uitstrekte landschappen en gezellige huisjes waar je bij een haardvuurtje opwarmt met een lekker drankje.

Santa Park Rovaniemi

Als thuisbasis van Santa Claus staat veel in Rovaniemi in het teken van deze goedhartige man. Je kunt dan ook een bezoekje brengen aan Santa Park, een Fins themapark vlakbij het dorp van de Kerstman. Bekijk de werkplaats van de Kerstman, droom weg bij de Elfenshow, maak een slee rit of ga shoppen in de winkelpassage. Genoeg te doen!

Arktikum Museum Rovaniemi

Naast het huisje van de Kerstman is er ook op wetenschappelijk gebied iets te beleven in Rovaniemi. Ontdek het Science Center en Museum Arktikum, waar je meer leert over de Arctische natuur, culturen en geschiedenis van het Noordpoolgebied. Er zijn geregeld tentoonstellingen over het leven rond de poolcirkel. In de nabijgelegen Arctic Garden (Arktikum Beach) vind je glazen koepels van waaruit je het Noorderlicht erg goed kunt bewonderen. Meer informatie (Engels) op de website van Arktikum.

Weer Rovaniemi

In Rovaniemi is het best koud, het hele jaar door. Van november tot en met maart blijven de temperaturen gemiddeld gezien de hele dag door onder nul, met in januari zelfs minimum temperaturen tegen de -20 graden. Overdag zal het in deze maanden zo’n -3 tot -10 graden zijn. Er is weinig zon te zien gedurende de winter, met enkele of zelfs geen (december en januari) zonuren per dag.

In april loopt de temperatuur weer richting het pluspunt, en van mei tot en met augustus is het gemiddeld zo’n 10 tot 20 graden overdag, met 6 tot 9 zonuren overdag. De beste reistijd Lapland of specifiek voor Rovaniemi? Dat hangt in principe af van je eigen wensen, maar vaak is december tot en met half april het meest populair. Het landschap ziet er dan uit als een winterwonderland en je kunt naar hartenlust skiën en in de sneeuw vertoeven.

Vakantie of uitstapje naar Rovaniemi

Je kunt een vakantie boeken naar Rovaniemi, maar je kunt ook in de omliggende trekpleisters vertoeven. Bij Mökki Travel bieden we bijvoorbeeld reizen naar Ruka aan, van waaruit we excursies naar Rovaniemi bieden. Rovaniemi is per bus in een kleine drie uur te bereiken. Ideaal als je niet de gehele vakantie in de toeristische drukte wilt zitten, maar juist de rust en activiteiten in Ruka wilt combineren met een bezoek aan Santa Claus Village.

Ruka vs Rovaniemi

De plaatsen Ruka en Rovaniemi liggen zo’n 200 kilometer van elkaar af. Het grootste verschil zit hem toch wel in de hoeveelheid toeristen. Waar Rovaniemi altijd erg druk is, heeft Ruka juist wat meer rust te bieden. Daarentegen is dit wel the place to be voor wintersport in Lapland. Doordat hier sneeuw opgeslagen en bewaard wordt (snowfarming) is er zo’n 200 dagen per jaar sneeuw. Met een scala aan pistes kunnen skiërs op ieder niveau zich hier uren vermaken. Je kunt ook langlaufen en andere excursies ondernemen.

Vrouw met skistokken in Lapland

Bijzondere Lapland excursies

Zowel in Ruka als Rovaniemi kun je de meest bijzondere excursies ondernemen. Bij sneeuw plan je een sneeuwscootertocht of sneeuwschoenexcursie. En wat dacht je van een ritje met sledehonden of rendieren?! Ook ijsvissen is super uniek en leuk om te doen. Denk jij dat vissen saai is? Zeker niet als je zelf je gat in het ijs boort voordat je je hengeltje uitgooit. Als het van jou wel wat rustiger mag dan breng je een bezoekje aan een husky boerderij.

Slapen in een mökki!

Het woord mökki is Fins voor vakantiehuisje. Maar dat is er zeker niet zomaar een. Het is een huisje dat gebouwd is van hout. Daarnaast is het vaak super knus ingericht, met open haard, gezellige zitplekken en soms zelfs wellness faciliteiten. Als je naar Lapland gaat is dit type accommodatie zonder twijfel aanbevolen als je je graag onderdompelt in de volledige Lapland experience. Mökki’s vind je in principe door heel Fins Lapland.

Bij Mökki Travel zijn we fan van de mökki’s in Ruka Kuusamo. De huisjes in dit gebied zijn stuk voor stuk uniek en bieden veel ruimte om zich heen. Geen op elkaar gebouwde accommodaties, maar genieten in complete vrijheid, terwijl je ondertussen wel dicht bij de pistes en het centrum verblijft. Zo is alles dichtbij, maar heb je wel alle rust!

Rovaniemi dagtour

We kunnen ons goed voorstellen dat als je in Fins Lapland bent, dat een bezoekje aan het Kerstman dorp Rovaniemi zeker op je bucketlist staat. Wil je echter wel genieten van de rust en natuur die Fins Lapland je te bieden heeft, zonder constant in een van de meest toeristische delen van Lapland te zijn? Dan kun je beter een dagtour naar Santa Claus Village plannen, bijvoorbeeld vanuit Ruka. Zo combineer je het beste van beide delen van Lapland.

Vakantie naar Ruka en Rovaniemi plannen

Heb jij al zin gekregen om op vakantie naar Fins Lapland te gaan? Dan nodigen we je van harte uit om een vrijblijvende en persoonlijke offerte aan te vragen. Wij stemmen namelijk heel je vakantie op al je wensen af, van begin tot eind. IJsvissen, rendieren aaien en de Kerstman bezoeken? Neem contact met ons op en we denken graag met je mee. Zo ga jij voor die droomvakantie in Ruka, met een uitstap naar Rovaniemi!

Filteren