10 weetjes over Finland – Wist je dit al?!

Kanosafari in Lapland

Finland, een prachtig land in Scandinavië met Helsinki als hoofdstad. Het land dat bekend staat om de prachtige natuur, rustige skigebieden en vrolijke rendieren. Maar wat weten we verder over Finland? In dit artikel zetten we 10 feitjes over Finland op een rij. Laat je verrassen en ontdek de uniciteit van deze Scandinavische hotspot!

1.    Finland is het gelukkigste land ter wereld!

Als je regelmatig unhappy bent dan is emigreren naar Finland het overwegen waard. In 2023 werd het land voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Het World Happiness Report wordt opgesteld op basis van gegevens van respondenten, die tal van factoren uit hun leven beoordelen op een schaal van 1 tot 10.

De Finnen geven aan dat ze onder meer zo gelukkig zijn door de nauwe relatie met de natuur en de nuchtere levensstijl. Maar dat is niet alles, want het onderwijs- en zorgsysteem zijn volgens velen piekfijn in orde in het land. En dat mogen ze al op jonge leeftijd ervaren, want op school beginnen ze de dag vaak al met een gratis voedzame en warme maaltijd!

2.    Het land van de duizend meren heeft 168.000 meren

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Een prachtige naam, die eigenlijk amper eer aandoet. Want in het land zijn er wel zo’n 168.000 meren met een oppervlakte van circa 4500 vierkante kilometer. Daarbij hoort het Saimaameer zelfs tot een van de grootste meren van Europa.

Overigens worden ook andere aantallen meren genoemd, zoals 188.000 meren. Niemand weet hoeveel het er nu eigenlijk precies zijn. Dat komt omdat het zo’n enorm labyrint aan meren is, dat het soms lastig te definiëren is wat precies een apart meer is en wat niet. Hoe dan ook, het zijn er een heleboel!

3.    De officiële talen zijn Fins en Zweeds, maar er is ook Samisch!

Fins, door de Finnen zelf Suomi genoemd, is een van de officiële talen van het land. Verder behoort Zweeds tot de officiële talen, wat vooral in het zuidwesten van het land wordt gesproken. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook Samisch wordt gesproken. Het is een officieel erkende minderheidstaal, waar ook weer tal van varianten op zijn.

Noord-Samisch is de meest voorkomende variant en wordt ook in het Noorden van Zweden en Noorwegen gesproken. Inari-Samisch wordt álleen in Finland gesproken, in een kleine regio in de gemeente Inari. Naar verluidt spreken slechts 400 mensen nog deze taal.

Spreken ze ook Laps in Finland? Wel, Samisch is in principe Laps, al wordt deze benaming door de sprekers zelf als denigrerend opgevat. Handig om te weten als je er ooit bent!

4.    Finland grenst aan Zweden, Noorwegen en Rusland

Wie de kaart van Europa globaal in zijn of haar hoofd heeft zitten die weet vast dat Finland aan Zweden grenst. Wat niet iedereen weet is dat het helemaal in het Noorden ook aan Noorwegen grenst. En wat bij velen al helemaal onbekend is, of waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht, is dat het zelfs buren is met Rusland.

Mocht je ooit in Fins Lapland nabij de grens logeren, dan kun je vanuit Finland een uitstapje op de sneeuwscooter maken naar een van deze drie landen.

sneeuwscootertocht in Lapland

5.    Onze grote vriend de kerstman woont in Fins Lapland!

Huh, de kerstman woont toch op de Noordpool?! Nee hoor, die woont in het gezellige Rovaniemi. Althans, volgens de Europeanen. De officiële woonplaats is Santa Claus Village in Fins Lapland. Je kunt zelfs een brief sturen naar de Santa Claus Main Post Office.

Nog leuker is het om deze sfeervolle kerstplaats zelf te bezoeken. Daar is in ieder geval genoeg te beleven, van het spotten van Rudolph en zijn vriendjes tot kerstinkopen doen en de omgeving bewonderen. Houd er rekening mee dat het een ware toeristische trekpleister is. Daarom kies je misschien liever voor een daguitstap naar dit Christmas Paradise.

6.    Finland heeft het grootste percentage bosgebied van Europa

Hierboven hadden we het er al over dat de Finnen zo gelukkig zijn door hun nauwe relatie met de natuur. Als je wilt wandelen of bomen wilt knuffelen dan is dat in Finland in ieder geval geen moeilijke opgave. Het land bestaat voor ongeveer 72% uit bosbedekking!

Hoe dat in Nederland zit? Daar kun je rekenen op een percentage van circa 10% (cijfers verschillen per onderzoek). Vóór 1850 was dat in Nederland zelfs maar zo’n 1% (Staatsbosbeheer). We zijn er qua bos de afgelopen jaren dus flink op vooruitgegaan, al zullen we het Finse bosparadijs niet zo snel inhalen.

7.    Koffie en nog eens koffie, Finnen drinken meeste koffie ter wereld

Uit tal van onderzoeken blijkt dat koffie een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten. Je wordt er hyper van en slaapt er slechter door. Om nog maar niet te spreken van de paniekaanvallen, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen die je ervan kunt krijgen. Klinkt dus niet aannemelijk dat het gelukkigste land ter wereld een ware koffiecultuur heeft.

Sowieso blinkt Europa al uit in de top 10, maar Finland wordt zelfs de nummer 1 van de wereld genoemd als de meeste koppen koffie per dag per inwoner (International Coffee Organisation), wat neerkomt op circa 12 kilo per jaar. Nederland doet onder met 8,4 kilo per jaar, oftewel gemiddeld 4 bakkies per dag.

Waarom de Finnen misschien minder last hebben van koffieklachten? De koffie in Finland heeft een relatief lage sterkte, waardoor ze meer kunnen drinken van minder. De Nederlandse koffie is vaak wat sterker, en dus minder verdund met water.

man en vrouw in café Ruka

8.    Geen Valentijn maar Vriendschapsdag op 14 februari

Als je een crush in Finland hebt dan is een boodschap sturen op 14 februari niet de beste optie. In dit land staat deze dag namelijk bekend als Vriendschapsdag. Je beste vrienden worden in het zonnetje gezet, in plaats van je romantische liefde. Nu kun je er natuurlijk wel een romantische dag van maken met je lover, maar stille hints zijn op deze dag een minder goede zet.

9.    Voor heavy metal muziek is Finland the place to be

Heavy metal muziek vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. Ook de VS wordt wel eens als geboortestad genoemd, maar meestal krijgt het Britse Birmingham de eer. Je zou het misschien niet verwachten, maar tegenwoordig vind je de meeste heavy metal bands in Scandinavië, waaronder Finland.

Met een schatting van ruim 70 metal bands per 100.000 inwoners is er keuze genoeg. Dus is dit echt jouw genre? Zoek dan maar even op heavy metal concerts in Helsinki en pak je agenda erbij. Waarom Finnen overigens heavy metal zo leuk vinden? Volgens speculaties past dit genre perfect bij de koude winters in combinatie met de warme zomers.

10. Finland heeft meer sauna’s dan auto’s!

Van de files in Nederland tot ontspanning in de Finse sauna’s, wat klinkt er beter? Nou, wij weten het wel, doe maar een sauna! Er wordt gesteld dat Finland het grootste aantal sauna’s per inwoner ter wereld heeft, en ook nog eens meer sauna’s dan auto’s.

De sauna komt dan ook oorspronkelijk uit Finland en het is niet ongewoon om deze een in je woning te hebben. Tevens zijn de Finse vakantiehuisjes, die Mökki worden genoemd, ook vaak voorzien van deze heerlijke warmtebron. Al zin gekregen om die auto te verruilen voor de ontspannende sauna? Boek dan je vakantiehuisje met Finse sauna.

Meer van Finland ontdekken?!

We hopen dat je hebt genoten van deze 10 weetjes over Finland! Ben je enthousiast over dit prachtige land? Proef, ruik en ervaar het land en alle schoonheden zelf!

Bij Mökki Travel zijn we gespecialiseerd in reizen naar Fins Lapland. We stellen je reis op maat samen, zodat deze bijzondere vakantie perfect naar je smaak is. Van een huisje met Finse sauna tot excursies met rendieren, wij gaan voor je droomreis op maat!

Filteren