Is Lapland geschikt voor het hele gezin?

Ruka adventures rendier

Lapland met kinderen is een overheerlijke vakantiebestemming die lang in het geheugen gegrift zal blijven. Het is er niet alleen erg net en één van de veiligste plekken van de wereld, ook op andere vlakken is Lapland een ongenaakbare topper. Wie naar een actieve vakantie in Europa op zoek is, moet niet lang meer nadenken. Het is de ultieme plek om een doe-vakantie of een familievakantie tot een goed einde te brengen. De puurheid van de natuurlijke omgeving en de talrijke rendieren zorgen ervoor dat deze avontuurlijke vakantie in het hoge noorden op je bucketlist moet staan. En om meteen de vraag van deze blog te beantwoorden. Lapland is helemaal een voltreffer als je met je gezin wil afreizen naar Lapland, zowel in de winter als in de zomer.

Lapland biedt een waaier aan mogelijkheden

Ook voor een gezinsvakantie blijft Lapland een uniek reisdoel. Om een kindvriendelijke vakantie uit te stippelen biedt Lapland een waaier aan keuzemogelijkheden. Overdag zijn er zoveel gelegenheden om de wintersport met het hele gezin door te brengen. Je krijgt de kans aangeboden om niet-alledaagse activiteiten te beleven en ‘s avonds kan je heerlijk genieten van het knisperend haardvuur. Lapland heeft alle ingrediënten in huis om een gezinsvakantie tot een succes te maken: pure zuurstof in de natuur en een lucht die hier nog onbezoedeld is. Daarnaast houdt Lapland voor de kinderen nog letterlijk en figuurlijk een geheim recept achter de hand: het eten is er voor de kinderen uitstekend. Een niet te onderschatten troef wie van gerechten houdt zonder teveel garnering en pittige kruiding.

Kleding aanpassen is een absolute noodzaak voor de kinderen

Even wat praktische kledinginformatie als je Lapland met de kinderen gaat bezoeken. Je zal sowieso met een paar parameters moeten rekening houden wanneer je met kinderen reist. De grootste bezorgdheid van ouders is ongetwijfeld dat kinderen het te koud gaan hebben of zullen krijgen tijdens deze doe-vakantie. Maar die bekommernis is ongegrond. Er is immers zoveel te beleven dat de meegereisde kids weinig kou gaan hebben wanneer ze de sneeuwpret beleven. Niettemin zal je toch zorg ervoor moeten dragen dat er in de buurt een mogelijkheid is om even ergens het lichaam op te warmen bij een vuurtje of naar binnen te gaan. De keuze van de kleding voor de kinderen is op dezelfde criteria gebaseerd dan bij volwassenen. Belangrijk is dat door het zweten de kinderen niet doordrenkt geraken van de vochtigheid. Gelukkig is natte sneeuw in Lapland eerder een uitzondering op de regel.

Meer rendieren in Lapland dan mensen

Het zal je meteen opvallen, Lapland is niet een vakantiebestemming voor massatoerisme. Sterker nog, er struinen meer rendieren rond dan mensen. Dat betekent dat de wintersport met gezin minder druk gaat zijn dan dit bijvoorbeeld in het Alpengebied het geval is. Tijdens de individuele reis is dat wel iets waar je rekening mee moet houden, maar dat maakt de beleving van de sneeuwpret niet minder aantrekkelijk. Het tegenkomen van rendieren is telkens weer een unieke belevenis die het idyllisch prentkaart gevoel tijdens een wintervakantie compleet maakt.

rendieren in de sneeuw

Sneeuwscooter tochten speciaal voor kinderen

In Lapland kan je een avontuurlijke vakantie voor kinderen boeken met de sneeuwscooter. Speciaal op maat gemaakt voor kids tussen vier en elf jaar. Hoe die excursie gaat plaatsvinden, hangt ook af van de grootte en de leeftijd van het kind. Om tijdens de sneeuwscootertocht achterop te zitten als kind, wordt verwacht dat je kleintje minimaal een lengte heeft van 1,40 meter. Kwestie om de nodige veiligheidsvoorschriften in acht te houden. Stel dat je oogappel die lengte nog niet heeft bereikt, is er een alternatieve oplossing voorzien. In de meeste gevallen gaat een slee mee die achter de sneeuwscooter wordt gehangen. In principe kan elk kind van welke leeftijd mee. Uiteraard wordt wel verwacht dat de kinderen zelfstandig op de slee kunnen zitten.

sneeuwscootertocht in Lapland

De sledetocht met de husky’s is voor kinderen een onvergetelijke belevenis

Een tocht door de sneeuw met huskyslede is ongetwijfeld één van de grote hoogtepunten tijdens de gezinsvakantie. Vooral als je die uitstap met de hele familie samen wil gaan beleven. Bij deze trips met de honden die enkele uren of een halve dag duren, kunnen dan ook de allerkleinsten – onder de beschermende begeleiding van de ouder – mee in de slede. Ook kunnen meer kinderen op de slee zitten onder speciale begeleiding.

Een Noorderlicht safari: een attractie die het hele jaar door plaatsvindt

Om alle misverstanden uit de weg te ruimen. Het Noorderlicht kan vrijwel het hele jaar door gezien worden. Eén ding is wel zeker: je kan het Noorderlicht niet op voorhand plannen. Zelfs de aangeboden safari’s om het Noorderlicht te zien, kunnen niet voor honderd procent een garantie bieden. Het spotten van het Noorderlicht kan je best aanzien als een leuke bijkomstige attractie. Natuurverschijnselen zijn helaas niet op voorhand te voorspellen. Luchtvervuiling speelt hier een belangrijk rol in. In het hoge noorden maak je echter wel de meeste kans om het Noorderlicht te spotten, waardoor Lapland een uitstekende locatie is hiervoor.

Aurora Borealis

Lapland met de kinderen tijdens de zomermaanden

Lapland staat vaak synoniem met het Noorderlicht, rendieren, sneeuw en kou. Logisch omdat Lapland in de winter meer en meer aan populariteit wint, maar ook tijdens de zomermaanden kunnen de kids genieten van de prachtige natuur en voorziet Lapland een variëteit van outdoor evenementen. Het is lang licht en de temperaturen liggen een stuk warmer dan tijdens de wintermaanden. Ideale omstandigheden voor een familievakantie. Hieronder enkele hoogtepunten tijdens de zomermaanden op een rijtje:

  • Raften of kanoën over de rivieren, omringd door bossen.
  • Op safari met een overnachting in een hut.
  • Leer alles over husky’s en laat je begeleiden in een hondenboerderij.
  • Lapland voorziet fietspaden. Ideaal om met het gezin een fietstocht te maken.
  • Een wandeltocht maken in het Oulanka nationaal park over een afstand van twaalf kilometer.
  • Het grote symbool voor Lapland is het voeren van rendieren. Vooral de kinderen zullen het hartstikke leuk vinden. Er zijn voldoende rendier boerderijen in de buurt.
Filteren