Op vakantie in 2024: wanneer zijn de schoolvakanties?

jongen met vis in ruka

Op vakantie naar Lapland in 2024? Het is dan handig om te weten wanneer de schoolvakanties zijn, in Nederland en ook in Finland. Zo kun je namelijk goed inschatten wanneer het wel of juist niet druk is, gezinnen kunnen vaak sowieso alleen in de vakanties boeken. Bij Mökki Travel vertellen we je graag wanneer de vakantie zijn.

Schoolvakanties in 2024

Kerstvakantie 2023: Tot en met 7 januari 2024.
Voorjaarsvakantie (Zuid) t/m 18 februari.
Voorjaarsvakantie (Noord en midden): 17 t/m 24 februari.
Meivakantie: 27 april t/m 5 mei
Zomervakantie (Zuid): 6 juli t/m 18 augustus
Zomervakantie (Midden): 13 juli t/m 25 augustus
Zomervakantie (Noord) 20 juli t/m 1 september
Herfstvakantie (Zuid): 19 t/m 27 oktober
Herfstvakantie (Noord en Midden): 26 oktober t/m 3 november
Kerstvakantie 2024: 21 december 2024 t/m 5 januari 2025

Schoolvakanties in Finland 2024

Wanneer je met Mökki Travel op vakantie gaat naar Fins Lapland, dan is het handig om te weten wanneer de vakanties in Finland zijn. Veel van onze Mökki’s zijn namelijk eigendom van échte Finnen en soms kiezen deze mensen ervoor om tijdens de schoolvakanties zelf gebruik te maken van hun Mökki. Dit is zeker niet altijd het geval, maar het kan zijn dat er in deze periode minder aanbod is. Geboekt is echter geboekt, dus bekijk vooral het aanbod voor jouw gekozen periode op deze pagina.

In Finland hebben leerlingen minder vaak vakantie dan wij in Nederland, maar de vakanties duren hier wel vaak langer, met name de zomervakantie.

Kerstvakantie 2023: tot en met 5 januari 2024.
Wintervakantie: 19 t/m 23 februari 2024
Zomervakantie: 1 juni 2024 t/m 2 september 2024
Herfstvakantie: één week in oktober, verschilt per regio.

Hoe gaan Finnen op vakantie?

Finnen hebben de neiging om, net als wij Nederlanders, hun belangrijkste vakantie tijdens de zomermaanden te nemen, en dan vooral in juli. Dit komt gedeeltelijk door het warmere weer in Finland gedurende deze periode en de aantrekkingskracht van het buitenleven, de Finse meren en de natuur. De zomer is een populaire periode waarin veel Finnen tijd doorbrengen in hun zomerhuisjes (mökki’s), die vaak gelegen zijn aan een meer of in het bos. Deze huisjes dienen als een traditionele en geliefde plek om vakantie te vieren, waar mensen zich ontspannen, genieten van de natuur, vissen, zwemmen en de kenmerkende Finse sauna-ervaring ondergaan.

Bovendien kent Finland een zogeheten cottage cultuur, waarbij het hebben van een eigen zomerhuisje een gemeenschappelijke traditie is. Het is een plek waar families samenkomen en quality time doorbrengen. Hoewel binnenlandse vakanties populair zijn, reizen Finnen ook naar het buitenland, maar dan vooral tijdens andere seizoenen dan de zomer. De buitenlandse reizen kunnen stedentrips, strandvakanties of avontuurlijke reizen zijn, afhankelijk natuurlijk van persoonlijke voorkeuren en interesses. Over het algemeen hechten Finnen waarde aan de natuur, rust en het delen van quality time met dierbaren tijdens hun vakanties.

Naar Lapland met schoolgaande kinderen

Wil je graag tijdens de schoolvakantie naar Lapland, bijvoorbeeld omdat je schoolgaande kinderen hebt? Dan hebben we een aantal tips om rekening mee te houden:

– Voor het besturen van sneeuwscooters geldt een minimale leeftijd van 18 jaar. Je moet bovendien een autorijbewijs hebben. Kinderen jonger dan 4 jaar mogen ook niet achterop zitten.
– Het kan in Lapland ontzettend koud en ook verraderlijk koud zijn. Houd daarom je kinderen goed in de gaten en kleed ze warm aan, ook tijdens activiteiten die veel energie vergen. Zorg er bovendien voor dat ze goed gehydrateerd blijven.
– Zorg ervoor dat je kinderen goed vastmaakt tijdens husky- of rendiersafari’s.
– Vermijd het betreden van bevroren meren of rivieren met kinderen die geen zwemdiploma’s hebben.
– Ga ook niet suppen, kanovaren of raften met kinderen die niet kunnen zwemmen. Zeker raften is heftiger dan je zou denken.
– Om het Noorderlicht te kunnen zien moet je midden in de nacht op pad. Houd hiermee rekening met kinderen die nog veel slaap nodig hebben.

Ga je naar een husky of rendierboerderij? Dan wordt vriendelijk verzocht kinderen in de gaten te houden met het oog op dierenwelzijn.

Tips voor een reis naar Lapland buiten de schoolvakanties

Overweeg je een vakantie naar Lapland buiten de schoolvakanties? Dat heeft verschillende voordelen. Denk aan meer genieten van de rust in Lapland en vaak ook lagere prijzen voor vliegtickets. Toch delen we graag enkele extra algemene boekingstips:

– Buiten de schoolvakanties zijn er over het algemeen minder toeristen en Lapland leent zich juist perfect voor rust.
– Wil je het Noorderlicht graag zien? Houd er dan rekening mee dat de beste periode hiervoor tussen november en half april is.
– Wil je graag de midzomernacht beleven? Deze vindt in 2024 plaats op zaterdag 22 juni.
– Buiten de schoolvakanties is het vaak gemakkelijker om activiteiten te boeken, om de simpele reden dat er dan minder vaag is. De locals hebben dan ook meer tijd voor je.
– Omdat het voor het Noorderlicht pikdonker moet zijn, heb je meer kans om dit te zien wanneer het minder druk is. Meer mensen brengen namelijk vrijwel automatisch ook meer licht mee.

Filteren