Op vakantie in Finland? Hier moet je aan denken!

Huisjes in de sneeuw lapland

Finland, een paradijs voor liefhebbers van natuur. Het Noorderlicht, rendieren, husky boerderijen, ijs en sneeuw, een waar paradijs. Maar waar denk je aan als je op vakantie naar Finland gaat? Van praktische zaken tot kledingadvies en het boeken van een typisch Fins vakantiehuisje, we geven een aantal handige tips!

Wanneer op vakantie naar Finland?

Finland is circa acht keer groter dan Nederland. Je kunt je dus best voorstellen dat er genoeg plekken zijn om naartoe te gaan. Populair is Fins Lapland. Hier ervaar je de uniciteit van het land. Ieder seizoen is uniek.

Wanneer is de beste reistijd voor een vakantie naar Finland? Dat hangt maar net af van je wensen. Geniet van de winterse sferen tussen november en april en spot het Noorderlicht, of ga juist wandelen in de zomer. Lees hier meer over de beste reistijd Lapland.

Waar slapen tijdens Finland vakantie?

In Finland slaap je bij voorkeur in een Mökki. Dit is een typisch Fins vakantiehuisje, dat lijkt op een chalet. Een houten huisje inclusief grote zithoek, open haard, keuken en soms ook een Finse sauna. Bij Mökki Travel vind je een selectie van deze traditionele vakantiehuizen, die op de mooiste plekken in de natuur staan. Ze bieden een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Super knus en comfortabel!

Tip: verblijf & activiteiten in één plannen

Bij Mökki Travel zijn we fan van Fins Lapland en kwamen we er in het verleden achter dat het best lastig kan zijn om de perfecte Finland vakantie samen te stellen. Zeker als je op locatie nog al je uitjes moet gaan plannen.

Wij raden je daarom aan om alles in één te boeken. Zo ben je ook alvast op de hoogte van de leukste uitstapjes. Denk aan sneeuwscooter rijden, een husky- of rendierboerderij bezoeken en ijsvissen. En dan weet je financieel ook waar je aan toe bent.

Je stelt bij ons zelf je Finland vakantie samen.

Vul je reisdata in en selecteer je favoriete Mökki. Kies de vlucht en selecteer de activiteiten. Je ontvangt van ons een persoonlijke offerte. Wij staan ook telefonisch voor je klaar om vragen te beantwoorden via het nummer 0162 244 000.

Kledingtips vakantie Finland

Welke kleding je meeneemt tijdens een vakantie in Finland hangt uiteraard af van het reisseizoen. De zomers zijn bijvoorbeeld redelijk mild, terwijl de temperaturen tijdens de koudste poolnachten in Fins Lapland kunnen dalen tot -40 graden Celsius.

Tip is om te werken met het 3-lagensysteem. De basis (1) bestaat uit een isolerende laag met goed aansluitende thermo onderkleding. Daarboven (2) draag je fleece. De buitenlaag (3) is een jas, zoals een wind- en waterdichte hardshell. Bij extreme kou kun je nog wat extra tussenlagen toevoegen. Werken met lagen heeft als voordeel dat je altijd iets uit kunt doen.

skiën in Ruka

Praktische vragen over vakantie in Finland

Als de reis geboekt is dan zijn er natuurlijk nog tal van praktische zaken waar je misschien het een en ander over wilt weten. Of waar je zelf niet eens aan gedacht had. We beantwoorden graag een aantal veelgestelde vragen over de Finland vakantie!

Welk reisdocument voor vakantie Finland?

Welk reisdocument heb je nodig als je als Nederlandse inwoner naar Finland reist? Een ID-kaart is voldoende. Tevens kun je reizen met paspoort. Een visum is niet nodig.

Welk valuta in Finland?

In Finland wordt met de euro betaald. Dat komt mooi uit! Wil je naar Lapland op vakantie, dan kom je qua munteenheid het makkelijkst uit in Fins Lapland. In Zweden en Noorwegen wordt namelijk met de kroon betaald.

Heb ik een wereldstekker nodig voor vakantie in Finland?

Nee, je hebt geen verloopstekker of wereldstekker nodig. In Finland maken ze van dezelfde soort stopcontacten gebruik als in Nederland.

Kan ik kraanwater drinken tijdens vakantie in Finland?

Ja, het kraanwater in Finland wordt in Nederland als gezond bestempeld en is veilig drinkbaar. Wel kan het net iets anders smaken en bovendien reageert ieder lichaam anders. Sommige mensen kopen daarom liever waterflessen.

Welk noodnummer tijdens vakantie in Finland?

Het alarmnummer is net als bij ons 112. Neem een Europese zorgpas (EHIC) bij eventuele noodzakelijke medische zorg.

Zijn muggen gevaarlijk in Finland?

Zover bekend brengen muggen in Finland geen ziektes over. Een insectenspray kan je beschermen tegen de vervelende jeuk. Controleer daarnaast van april tot november extra goed op teken (zeker na een natuurwandeling) en bescherm jezelf waar mogelijk.

Wanneer is het Midzomerfeest in Finland?

Sommige mensen maken graag het bijzondere Midzomerfeest mee tijdens een Finland vakantie. Er worden dan op tal van plekken vreugdevuren afgestoken en festivals/feesten georganiseerd. Het vindt plaats in de periode van de zomerzonnewende.

– Midzomerfeest 2024: 22 juni
– Midzomerfeest 2025: 21 juni
– Midzomerfeest 2026: 24 juni

rendieren bij midzomer

Welke Finse woorden zijn handig om te weten tijdens Finland vakantie?

Een beetje vakantietaal kan nooit kwaad. De Finnen noemen hun land Suomi of Suomen Tasavalta (Republiek Finland). Gelukkig spreken de meeste mensen in Finland (die in het toerisme werken) ook prima Engels!

– Hallo / Doei = Hei / Hei Hei
– Bedankt / Dankjewel = Kiitos
– Menukaart = Valikosta
– Rekening = Laskuttaa
– Ja / Nee = Joo / Ei

Wat is de leukste plaats om naartoe te gaan tijdens Finland vakantie?

Finland heeft veel moois te bieden, van de hoofdstad Helsinki tot fijne skioorden en natuurparken. Onze aanrader? Fins Lapland! Zelf zijn we gek op Ruka Kuusamo, omdat we hier de perfecte balans tussen rust en toerisme vinden.

Vakantie Finland boeken? Persoonlijk advies!

Een vakantie naar Finland is uniek, een reis van je dromen die je niet zomaar even maakt. Je wilt je daarom goed inlezen. Bij Mökki Travel beantwoorden we al je vragen, geven we je persoonlijk advies op basis van je wensen én helpen we je met het samenstellen van je perfecte reis. We regelen je Finland vakantie van begin tot eind.

Snuffel eens rond op onze website voor inspiratie en voorbeeldreizen, en neem contact op voor een persoonlijke offerte voor jouw droomvakantie naar Finland.

Filteren