Tips voor de mooiste foto’s in Lapland

Fins Lapland is voor liefhebbers van natuurfotografie ieder seizoen een waar paradijs. Word jij helemaal blij van de vele verschillende kleuren in de herfst of springt voor jou juist het maagdelijk wit van de winter eruit? In Lapland maak je gedurende alle vier de seizoenen prachtige foto’s. We geven je bij Mökki Travel graag tips om het beste uit elk seizoen te halen met je fotocamera!

Foto’s Lapland in de winter

De meeste van onze reizigers trekken naar Fins Lapland in de winter. Niet gek natuurlijk, want in de winter verandert de regio in een sprookjesachtig landschap dat bedekt is door een dikke laag sneeuw. Maar hoe maak je nu de beste foto’s in de winter? Enkele tips:

Bescherm je apparatuur

Het is belangrijk om tijdens de winter je camera en lenzen warm en droog te bewaren in een geïsoleerde tas. Het is in Lapland ontzettend koud in de winter en je apparatuur is daar niet de allergrootste fan van. Gebruik daarnaast bij voorkeur een regenhoes om je apparatuur te beschermen tegen sneeuw en vocht.

Gebruik een statief

In de winter is het vaak en lang donker in Lapland. Doordat er weinig licht is kan het lastig zijn om stabiele kiekjes te schieten. Gebruik daarom een statief zodat bewegingen worden geminimaliseerd. Helemaal ideaal is het natuurlijk als je ook een afstandsbediening of zelfontspanner hebt.

De juiste belichting

Pas overdag de belichting aan zodat je overbelichting van het witte sneeuwlandschap voorkomt. Zo kun je ervoor zorgen dat de sneeuw een natuurlijke uitstraling heeft op de foto.

De winter in Lapland is voor liefhebbers van fotografie met name erg populair om het Noorderlicht vast te kunnen leggen. Dit is echter een vak apart, daarom lees je hierover meer in ons artikel over het Noorderlicht fotograferen.

vrouw en kinderen zien noorderlicht

Foto’s Lapland in de lente

In de lente komt Lapland weer wat meer tot leven na een lange winter. De sneeuw begint te smelten en langzaam beginnen de lokale flora en fauna zich weer meer te vertonen. Hoe maak je dan de beste foto’s?

Focus op contrast

Unieke foto’s maken van de overgang van de seizoenen? Leg dan het contrast vast tussen de nog deels besneeuwde landschappen en de groene vegetatie die langzaam begint te ontwaken.

Geduld bij wildlife vastleggen

In de lente worden de dieren in Lapland weer actiever. Wanneer je de wildlife in Lapland vast wilt leggen is het echter wel belangrijk de natuur te respecteren en de dieren niet te verstoren.

Groothoeklens gebruiken

Je legt de uitgestrekte landschappen van Lapland perfect vast door een groothoeklens te gebruiken. Het is daarnaast gaaf om een interessant effect toe te voegen door een element op de voorgrond op te nemen wanneer je een landschap fotografeert.

Foto’s Lapland in de zomer

In de zomer gaat de zon (bijna) niet onder in Lapland. Hierdoor geniet je hier van eindeloze dagen en unieke lichtomstandigheden. De middernachtzon vastleggen? We geven je graag enkele tips.

Landschappen in de nacht

Experimenteer met lange sluitertijden om de zachte gloed van de middernachtzon vast te leggen. Ideaal om dromerige foto’s van het Lapse landschap te creëren!

Portretten

De middernachtzon tijdens de zomer in Lapland zorgt voor een uniek zacht en diffuus licht voor je foto’s. Dit zorgt voor de ideale omstandigheden voor prachtige portretfoto’s met een warme gloed. De ideale tijd hiervoor is de vroege ochtend of de late avond om zo harde schaduwen te vermijden.

Experimenteer met witbalans

De unieke kleuren van de middernachtzon vastleggen? Pas de witbalans aan om de verschillende warme en koele tonen van de middernachtzon te fotograferen en zo gebruik te maken van verschillende effecten. Dit zorgt voor unieke plaatjes!

rendieren bij midzomer

Foto’s Lapland in de herfst

De herfst in Lapland wordt gekenmerkt door een betoverend kleurenpalet bestaande uit onder andere goud, rood, oranje en groen. De bomen verliezen in dit seizoen langzaam hun bladeren wat zorgt voor een schilderachtig landschap dat perfect is voor natuurfotografie. Hoe haal je het beste uit de herfst in Lapland?

‘Golden hour’

Voor natuurfotografen kent Lapland een zogeheten ‘golden hour’ in de herfst. Dit is de periode net na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. Je geniet hier van een zacht en bijna goudkleurig licht (vandaar de naam ‘golden hour’). Dit licht zorgt voor erg warme en sfeervolle foto’s.

Polarisatiefilter

De herfst in Lapland staat dus bekend om zijn vele kleuren. Door een polarisatiefilter te gebruiken versterk je de kleuren van de herfstbladeren om dit nog beter vast te leggen. Ook helpt de polarisatiefilter om ongewenste schittering te verminderen.

Spelen met compositie

De Lapse herfst leent zich ideaal om te experimenteren van verschillende compositietechnieken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de regel van derden. Hiermee creëer je boeiende en evenwichtige foto’s.

Op naar Lapland!

Met deze tips op zak ben je goed voorbereid om prachtige foto’s te maken tijdens je reis naar Lapland. Vergeet natuurlijk niet om ook gewoon te genieten van het moment en de unieke ervaring!

Je reis naar Lapland nog niet geboekt? Bij Mökki Travel stellen we graag samen met jou een uniek reis op maat samen met een verblijf in een mökki, een authentiek Fins vakantiehuisje.

Filteren