Tips voor het fotograferen van het Noorderlicht in Fins Lapland

Het Noorderlicht, ook bekend als de Aurora Borealis, is een spectaculair natuurverschijnsel dat vele fotografen van over de hele wereld aantrekt. Als je op zoek bent naar de perfecte locatie om het Noorderlicht vast te leggen, is Fins Lapland, en in het bijzonder de regio Ruka-Kuusamo, een van de beste plekken ter wereld. Met zijn ongerepte natuurlijke schoonheid en minimale lichtvervuiling biedt deze regio de ideale omstandigheden voor het fotograferen van dit betoverende fenomeen. We vertellen je enkele waardevolle tips om je te helpen het Noorderlicht in Ruka-Kuusamo op zijn best vast te leggen.

1. Ken het juiste seizoen en tijdstip

Het eerste wat je moet weten is dat het Noorderlicht het hele jaar door zichtbaar is in Lapland, maar de beste tijd om het te fotograferen is tijdens de wintermaanden, van september tot maart. Binnen deze periode zijn de donkere nachten en de koude temperaturen ideaal voor het waarnemen van het Noorderlicht. Het tijdstip van de dag waarop je de beste kansen hebt om het fenomeen te zien, is meestal tussen 22.00 uur en 2.00 uur ‘s nachts.

Lees ook: Wat is de beste reistijd voor het Noorderlicht?

2. Zoek een locatie met minimale lichtvervuiling

Een van de belangrijkste aspecten van het fotograferen van het Noorderlicht is het vinden van een locatie met minimale lichtvervuiling. Ruka-Kuusamo is een perfecte keuze, omdat het bekend staat om zijn uitgestrekte bossen en serene meren, ver weg van stedelijke gebieden en lichtbronnen. Zoek naar afgelegen plekken met weinig kunstmatig licht, zoals open velden, bevroren meren of heuveltoppen, waar je het Noorderlicht zonder afleiding kunt vastleggen.

We bieden speciale excursies aan om je kans om het Noorderlicht te spotten te vergroten. Zo is de sneeuwschoenwandeling naar het Noorderlicht een echte aanrader. Een garantie dat je het Noorderlicht gaat zien kunnen we echter helaas nooit geven. We zouden soms stiekem wel willen, maar we kunnen het weer en de natuur niet beïnvloeden.

3. Zorg voor de juiste uitrusting

Om het Noorderlicht op zijn best vast te leggen, heb je de juiste uitrusting nodig. Een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera is ideaal vanwege de mogelijkheid om handmatige instellingen te regelen. Daarnaast zijn een groothoeklens en een stevig statief essentieel. De groothoeklens helpt je om een breed beeldveld vast te leggen en het statief zorgt voor stabiliteit tijdens de langere belichtingstijden die nodig zijn bij het fotograferen van het Noorderlicht.

vrouw en kinderen zien noorderlicht

4. Stel de juiste camera-instellingen in

Het instellen van de juiste camera-instellingen is cruciaal voor het fotograferen van het Noorderlicht. Hier zijn enkele basisinstellingen die je kunt volgen:

Zet je camera op handmatige modus (M) voor volledige controle.

Stel de ISO-waarde in op een hoog niveau, bijvoorbeeld tussen 800 en 3200, om voldoende lichtgevoeligheid te krijgen.

Kies een groothoeklens met een groot diafragma (laag f-getal) om zoveel mogelijk licht binnen te laten.

Stel de sluitertijd in op enkele seconden (bijvoorbeeld 10-30 seconden) om de beweging van het Noorderlicht vast te leggen.

Schakel de autofocus uit en stel handmatig scherp op oneindig.

Het is belangrijk om te experimenteren met de instellingen en de omstandigheden ter plaatse aan te passen om het gewenste resultaat te bereiken.

5. Geduld en doorzettingsvermogen

Het fotograferen van het Noorderlicht vergt geduld en doorzettingsvermogen. Het fenomeen is onvoorspelbaar en kan zich op elk moment voordoen. Het kan voorkomen dat je meerdere nachten moet proberen voordat je de perfecte foto krijgt. Zorg ervoor dat je warme kleding draagt en neem wat te eten en drinken mee, zodat je comfortabel kunt wachten op het juiste moment.

Jouw vakantie op maat naar Fins Lapland

Wil jij het Noorderlicht en de andere winterse pracht en praal in Fins Lapland ontdekken? Bij Mökki Travel bieden we vakanties op maat naar Fins Lapland, waarbij je de kans krijgt om niet alleen het Noorderlicht te fotograferen, maar ook te genieten van de prachtige natuur en de unieke cultuur van deze regio. We kunnen je helpen bij het plannen van de perfecte reiservaring, inclusief accommodatie in een authentiek mökki en het regelen van activiteiten die je dichter bij de natuur brengen. Boek je vakantie op maat naar Fins Lapland via Mökki Travel en maak je droom van het fotograferen van het Noorderlicht werkelijkheid.

Dus, pak je camera en bereid je voor om het adembenemende Noorderlicht in Ruka-Kuusamo vast te leggen. Volg deze tips en geniet van een onvergetelijke fotografische ervaring in een van de meest sprookjesachtige plekken op aarde.

Disclaimer: Als ervaringsdeskundigen in reizen naar Lapland kunnen we je helpen om je kans om het Noorderlicht te zien, en dus te fotografen, vergroten. Omdat Lapland dicht bij de poolcirkel ligt en er weinig lichtvervuiling is heb je hier de meeste kans om het te spotten. We bieden speciale excursies en adviseren je over de beste reistijd. Het Noorderlicht is echter een natuurverschijnsel dat zich niet laat voorspellen. Een garantie kunnen we daarom helaas nooit bieden.

Filteren