De mooiste nationale parken van Fins Lapland

Rivier in Oulanka national park

Fins Lapland staat bekend om zijn adembenemende landschap met uitgestrekte bossen, kabbelende meren en indrukwekkende bergen. Voor natuurliefhebbers en avonturiers biedt Fins Lapland een overvloed aan mogelijkheden om de wildernis te ontdekken. Een van de beste manieren om de natuurlijke schoonheid van Lapland te ervaren is een bezoek brengen aan een van de vele nationale parken. We vertellen je bij Mökki Travel graag meer over de mooiste nationale parken van Fins Lapland.

1.    Oulanka National Park

Oulanka National Park is een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het ligt in het noordoosten van Finland en is zeer goed bereikbaar vanaf Ruka. Het park staat bekend om zijn bossen en rivieren wat niet alleen de gelegenheid geeft om even tot rust te komen, maar ook voor verschillende sportieve activiteiten, zoals SUPPEN en mountainbiken. Het hoogtepunt van Oulanka is de beroemde Karhunkierros Trail, een wandelroute langs adembenemende landschappen, watervallen en vol schilderachtige uitzichten. De gehele route is 81 kilometer, maar er zijn verschillende moeilijkheidsgraden en start- en eindpunten. Ook omdat de gehele route niet in één dag te doen is.

Het wandelen over de vele hangbruggen over de ravijnen maakt een bezoek aan Oulanka National Park echt een uniek uitstapje.

Brug bij Oulanka National Park

2.    Riisitunturi National Park

Ook Riisitunturi National Park ligt in de buurt van Ruka-Kuusamo, echter ten westen ervan in plaats van ten oosten (Oulanka). Het park is vooral populair vanwege zijn uniek ‘taiga’-bos, dat wordt gekenmerkt door sierlijke berken en in de winter bevroren moerassen. In de winter is dit park echt een winter wonderland met betoverende ijskristallen aan de bomen. Als bezoeker haal je hier je hart op met unieke activiteiten zoals sneeuwschoenwandelen en langlaufen.

3.    Syöte National Park

Het Syöte National Park ligt ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Riisitunturi en ligt daarmee officieel niet meer in Lapland. Toch is het zeker een aanrader, met name in het voorjaar en de zomer. Het park heeft een zeer gevarieerd landschap met bossen, moerassen en heuvels. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van de natuur dankzij talloze wandel- en fietspaden. In de herfst wordt het gehele park een kleurrijk tafereel en wordt het gehele park rood, geel en oranje van kleur.

4.    Pyhä-Luosto National Park

Dit park ligt hemelsbreed ongeveer 150 kilometer ten noordwesten van Ruka. Het staat garant voor bergen die met sneeuw bedekt zijn, maar ook diepe kloven en dichte bossen. Het biedt veel mogelijkheden voor avonturiers die trek hebben in activiteiten als skiën, snowboarden, wandelen en bergbeklimmen. Hoogtepunt is de Isokuru-kloof met indrukwekkende rotswanden waar kristalhelder water langsaf stroomt in het voorjaar en de zomer.

5.    Pallas-Yllästunturi National Park

Dit nationale park is een van de grootste nationale parken van Fins Lapland en ligt op ongeveer een uur rijden met de auto van Levi, in het noordwesten van Finland. Het park wordt internationaal ook wel Seven Fells Up genoemd vanwege de zeven imposante bergen die het landschap hier domineren. Dit zijn de hoogte bergtoppen van Fins Lapland.

Het landschap van Pallas-Yllästunturi National Park biedt veel variatie, bestaande uit onder meer beboste heuvels, meren en grote moerassen. In de zomermaanden geniet je hier van eindeloze wandel- en fietspaden, terwijl het park in de winter ideaal is om te skiën, te snowboarden, te langlaufen en voor huskytochten.

Drie beren in Finland

De nationale parken van Finland

Finland heeft in totaal maar liefst 40 nationale parken, die verspreid zijn over het hele land. Behoorlijk veel als je bedenkt dat Nederland er ongeveer de helft heeft. Finland heeft echter niet alleen gewoon veel nationale parken, maar ze zijn ook van erg groot belang in het land. Dit heeft een aantal redenen:

  1. Behoud van natuur: De nationale parken spelen een cruciale rol in de Finse traditie van natuurbescherming. Zeker Fins Lapland kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame diersoorten zoals rendieren, bruine beren, lynxen en trekvogels. Dankzij de nationale parken worden deze diersoorten beschermd en behouden.
  2. Cultureel erfgoed: De natuur speelt een essentiële rol in de cultuur en tradities van Finland en dan vooral voor de inheemse Sami-bevolking. Veel nationale parken bevatten gebieden die van historisch en cultureel belang zijn. Denk aan Sami-nederzettingen, traditionele jacht- en visgebieden en heilige plaatsen voor de Sami. Het beschermen hiervan is voor de Finse cultuur van groot belang.
  3. Toerisme en recreatie: In Fins Lapland speelt toerisme een zeer grote rol voor de economie van de regio. De nationale parken van de regio zijn een van de belangrijkste attracties voor het aantrekken van deze toeristen. Het behouden en kunnen promoten van deze nationale parken zorgt ervoor dat de schoonheid ervan niet alleen behouden kan blijven, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van toerisme in de regio.

Bezoek de nationale parken

Kun jij niet wachten om een of meerdere van de nationale parken van Fins Lapland te bezoeken? Dan maken we graag een offerte op maat voor jouw droomreis. We bekijken samen met jou wat de ideale reistijd is en stellen een vakantie naar Lapland inclusief excursies samen.

Filteren