Alles over Midzomernacht in Fins Lapland

Kano in Ruka Oulanka

In de wildernis van Fins Lapland wordt eens per jaar een uniek fenomeen gevierd: Midzomernacht, of zoals het in het Fins heet: Juhannus. Ben je op zoek naar een unieke vakantie in de zomer in combinatie met een verblijf in adembenemende natuur, dan is de zomer in Lapland zeker een aanrader. We vertellen je graag meer over het unieke Midzomernacht.

Tijdloze traditie

Midzomernacht is diepgeworteld in de Finse cultuur en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot ver voor het jaar nul. Het werd pas later Juhannus genoemd, naar Johannes de Doper, nadat het Christendom zijn intrede had gedaan in Finland. Oorspronkelijk vierden de Finnen Midzomernacht als eerbetoon aan de zon en vruchtbaarheid van de natuur. Bovendien werd de overgang naar de langste dag van het jaar gevierd. In de loop van de tijd is de betekenis wat veranderd, maar de essentie blijft hetzelfde: voor Finnen staat Midzomernacht bekend als een teken van vreugde, samenzijn en verbondenheid met de natuur.

Midzomernacht werd oorspronkelijk gevierd op 24 juni in Finland, maar inmiddels is dit jaarlijks op 21 juni. Wanneer je op deze datum in Lapland bent verwacht dan zeker vreugdevuren en allerhande feestjes met veel alcohol. Ook in Ruka is er een speciaal festival ter ere van Midzomernacht: het Solstice festival.

De Middernachtzon

Het belangrijkste aspect en ook de reden voor Midzomernacht in Fins Lapland is de middernachtzon. Door de ligging ten noorden van de poolcirkel kent Lapland tijdens de zomer een fenomeen waarbij de zon gedurende enkele weken (bijna) niet ondergaat. De exacte data verschillen per jaar, maar voor Fins Lapland kunnen we grofweg stellen dat dit in de maand juni plaatsvindt. Hoe noordelijker je gaat, hoe langer het natuurverschijnsel duurt.

Het resultaat bestaat uit eindeloze dagen waarbij je de hele dag kunt genieten van de zon, zelf midden in de nacht. Dit zorgt ervoor dat je op ieder moment kunt genieten van de overweldigende natuur die Fins Lapland je ook in de zomer te bieden heeft.

rendieren bij midzomer

Hoe ontstaat de Middernachtzon?

De middernachtzon komt voort uit de schuine as van de aarde en de rotatie van de aarde om haar eigen as. Tijdens de zomermaanden kantelt het noordelijk halfrond naar de zon toe, waardoor de noordelijke gebieden langere dagen hebben.

Grappig is dat je in de winter juist het tegenovergestelde effect krijgt, waarbij het juist amper of helemaal niet licht is overdag. Dit noemen we de Poolnacht, wat dan weer een ideale gelegenheid is om een ander natuurfenomeen te ervaren: het Noorderlicht.

Hoe wordt Midzomernacht gevierd?

Midzomernacht wordt gevierd met traditionele rituele en veel festiviteiten. In dorpen en steden door heel Fins Lapland komen mensen samen om de langste dag van het jaar te vieren. Dit doen ze door samen te eten, dansen, muziek te maken en vreugdevuren aan te steken. Een van de meest kenmerkende tradities is het maken van een zogeheten “Midzomernacht bonfire”, waarbij familie en vrienden zich verzamelen rond vreugdevuren die de hele nacht blijven branden. Ondertussen wordt er volop gezongen en worden verhalen uitgewisseld.

Ook de sauna speelt een rol in de Midzomernacht-activiteiten. Voor veel Finnen is de sauna niet alleen een plek om even te ontspannen, maar ook een bijna heilige plek voor samenzijn, genezing en vernieuwing. Tijdens Midzomernacht gaan mensen vaak naar de sauna om zich te zuiveren en om samen te zijn met dierbaren terwijl je omringd wordt door warmte.

Culinaire hoogstandjes

Geen feest in Finland is compleet zonder een overvloed aan traditionele gerechten. Als reiziger in Fins Lapland geniet je tijdens Midzomernacht van heerlijke plaatselijke lekkernijen. Denk hierbij aan gerookte vis, verse bessen, aardappelen en een iconische Lapland-kaas. Als je een echte liefhebber bent van culinaire ervaringen dan bieden de lokale markten en restaurants in deze periode veel traditionele gerechten met unieke smaken die je in Nederland niet zult vinden.

Onvergetelijke ervaring in Fins Lapland

Wanneer je op zoekt bent naar een unieke en betekenisvolle ervaring, dan biedt Midzomernacht in Fins Lapland een uitstekende gelegenheid om de rijke cultuur, tradities en natuurlijke schoonheid van deze regio te omarmen. Lapland is namelijk zeker niet alleen maar mooi tijdens de winter! Om je nu wilt deelnemen aan de traditionele rituelen, juist lekker wilt gaan genieten van de Finse keuken of gewoon wilt genieten van de rust van deze natuurlijk omgeving, een vakantie naar Lapland tijdens Midzomernacht gaat nog heel lang in je geheugen blijven hangen. In onze ervaring laat het absoluut een blijvende indruk achter.

Als Mökki Travel zijnde zijn wij trots om Midzomernacht in Fins Lapland aan de kunnen bieden als onderdeel van onze unieke reiservaringen. Boek een van onze mökki, een echt authentiek Fins vakantiehuisje, om de echte sfeer van de regio te ervaren. We gaan graag met je in overleg over hoe we jouw droomreis werkelijkheid kunnen laten worden. Neem contact met ons op om jouw avontuur naar Fins Lapland samen te plannen en een vrijblijvende offerte te ontvangen.

Filteren