Hoe koud is het in Lapland? Een overzicht per maand

Bij Mökki Travel zijn we ontzettend liefhebber van Fins Lapland en we vertellen je daarom het liefst alles over die mooie winter wonderland. Een vraag die we vraag krijgen is hoe koud het nu eigenlijk is Lapland en wat je dus kunt verwachten tijdens je reis. Laten we daarom eens per maand bekijken wat de temperatuur is en wat voor avonturen je per maand het best kunt ondernemen. Of je nu een liefhebber van de winter of van de zomer bent, Lapland heeft elk seizoen iets bijzonders te bieden. Let op: we hebben het natuurlijk over gemiddelden onder normale omstandigheden.

Lees ook: beste reistijd Lapland.

Januari: de magie van Midwinter (-25 tot -10 graden)

In januari is de winter zonder twijfel op zijn hoogtepunt in Fins Lapland en daalt de temperatuur tot ver onder het vriespunt, tot wel -25 graden Celsius. Gemiddeld wordt het in januari in Lapland niet warmer dan -10 graden, erg koud dus! Doorgaans is het volledige landschap zover je kunt kijken bedekt onder een dik pak sneeuw. Het is daarom de perfecte tijd voor winterse activiteiten. Denk aan een sneeuwscootertocht, ijsvissen, een rendiersafari, skiën in Ruka of zelfs het bewonderen van het noorderlicht.

In januari is het belangrijk om je goed aan te kleding in Fins Lapland. Lees daarom ook onze Lapland kledingtips.

Sneeuwscooters Noorderlicht

Februari: romantiek in de winter (-20 tot -10 graden)

In februari blijft het ontzettend koud in Lapland, al is het doorgaans iets minder extreem dan in januari. Nog steeds is -15 tot -20 echter gemakkelijk haalbaar. Bovendien is het nog steeds zelden warmer dan -10. Omdat Valentijnsdag natuurlijk in februari valt, is het wel de ideale maand voor een romantische vakantie. Geniet samen gezellig bij het haardvuur in je mökki of in je privésauna na je huskytocht.

Maart: het begin van de lente (-15 tot -5 graden)

In maart begin het langzaam wat warmer te worden in Lapland, dan hebben we het erger wel over relatief warm. De kans dat de temperatuur boven het vriespunt komt is namelijk nog steeds nihil. Normaal gesproken kun je in Lapland in maart temperaturen tussen de pakweg -5 en -15 verwachten en de landschappen en bossen blijven wit. De zon schijnt echter steeds een beetje langer, waardoor maart meer geschikt is voor activiteiten overdag, zoals een sneeuwschoenwandeling.

Ontdek ook: hoe lang is het licht in Lapland?

April: de dooi begint (-5 tot 0 graden)

Hoewel Lapland natuurlijk vooral geassocieerd wordt met heel veel sneeuw, zet doorgaans in april toch echt de dooi in met geregeld temperaturen die net boven het vriespunt komen, zeker richting het eind van de maand. Gemiddeld is het wel nog steeds ergens tussen de 0 en -5 graden. April is een beetje een overgangsmaand, waarbij je zowel de winter als lente van Lapland tegelijkertijd ontdekt. De sneeuw begint langzaam wat te ontdooien en klettert van je mökki, terwijl tegelijkertijd de eerste bloemen beginnen te groeien. De maand april is vooral geliefd onder natuurfotografen die deze overgangsperioden graag vastleggen.

Mei: écht lente (1 tot 10 graden)

Wanneer de maand mei ontbreekt kunnen we ook in Lapland toch echt wel spreken van de lente. De temperatuur stijgt en de natuur ontwaakt. Temperaturen onder het vriespunt komen in de regel nu echt niet meer voor. De eerste groene bladeren groeien aan de bomen en langzaam wordt het landschap steeds wat kleurrijker en minder wit. Mei is een ideale maand voor een bezoek aan een van de vele nationale parken van Lapland of een toch over een van de vele meren.

Juni: middernachtzon (5 tot 15 graden)

Juni is een drukbezochte maand in Lapland, met name vanwege een fenomeen dat middernachtzon heet. Hierbij blijft de zon 24 uur lang schijnen en wordt het dus niet donker, een erg bijzonder natuurverschijnsel. De dagen zijn zo bijna eindeloos, waardoor het een perfecte maand is voor buitenactiviteiten in de natuur. Populair zijn bijvoorbeeld wandelen, kajakken en vissen. Neem om 11 uur ’s avonds nog even een lekker wijntje in de zon bij je mökki, ja echt!

rendieren bij midzomer

Juli: zomerse charme (10 tot 20 graden)

Juli is de warmste maand in Lapland. Écht warm wordt het in Lapland alleen eigenlijk nooit, het blijft natuurlijk zeer noordelijk gelegen. Toch kun je heerlijk genieten in een t-shirt in de zon met temperaturen die de 20 graden kunnen bereiken. En geef toe, dat is soms veel lekkerder dan met 40 graden bakken in de zon in Antalya. Ook juli is zeer geschikt en populair voor buitenactiviteiten, waarbij het bovendien de perfecte tijd is om Lapse wildlife te spotten, zoals wilde rendieren en beren.

Augustus: voorzichtig begin van de herfst (10 tot 15 graden)

In augustus begint de temperatuur langzaam iets te dalen in Lapland en worden de dagen minder extreem lang. De natuur blijft echter zeer levendig en mooi. Geniet nog even van de laatste zomerdagen in Lapland en ga bijvoorbeeld bessen plukken of onderneem activiteiten aan een meer.

September: herfstkleuren (5 tot 10 graden)

Vanaf september wordt het echt herfst in Lapland en kleuren de bossen langzaamaan rood, oranje en geel. Voor de liefhebbers van herfstkleuren is september de perfecte maand, waarin je ook nog voldoende buitenactiviteiten kunt doen. Het is alleen niet echt meer lekker weer voor een t-shirtje, een jas heb je wel nodig. September is daarnaast de eerste maand van het jaar waarin je een kleine kans hebt om ’s avonds het noorderlicht te kunnen spotten.

Oktober: schilderachtige herfst (-5 tot 5 graden)

In oktober zit je volop in de herfst in Lapland en worden de dagen korter. De temperatuur daalt snel, waarbij er ook kans is op vorst. In oktober is het heerlijk rustig in Lapland, terwijl het landschap net zo mooi blijft. Dat maakt oktober perfect voor natuurliefhebbers die nu en dan een spatje regen of sneeuwvlokje niet erg vinden. Geniet ook eens van de gastvrijheid van de lokale bevolking in een plaatselijk restaurant op weer even op te warmen tussen de wandelingen door!

November: winter is coming (-5 tot 0 graden)

De kans dat je in november nog temperaturen boven het vriespunt krijg is in Fins Lapland niet zo groot. Wel is het een relatief droge maand en valt er regelmatig een behoorlijk pak sneeuw wanneer het niet droog is. Daardoor start in november weer het seizoen voor langlaufen, sneeuwschoenwandelingen en skiën in Lapland. Voor de vroege vogels die de echte winterdrukte voor willen zijn is november daarom een aanrader.

December: betoverende winter (-15 tot -5 graden)

De maand december is hoe we Lapland eigenlijk kennen van de plaatjes: kou, veel sneeuw en natuurlijk kerst! Voor wie de échte kerst wil ervaren ontkom je natuurlijk niet aan een Finse mökki in de sneeuw. De Kerstman komt namelijk uit Lapland! Er zijn in deze maand veel traditionele rituelen en kerstmarkten in Lapland en er heerst een zeer gemoedelijke en feestelijke stemming.

Iedere maand is mooi

Bij Mökki Travel zijn we het liefst het hele jaar rond in Lapland te vinden, werkelijk iedere maand is een unieke beleving. Wil jij meer weten over jouw ideale vakantie naar Lapland? Vraag dan een vrijblijvende offerte op maat aan.

Filteren