Hoe lang is het licht in Lapland?

besneeuwd pad in finland

Fins Lapland, een betoverende bestemming die het hele jaar door blijft verrassen. Een van de meest fascinerende aspecten van deze noordelijke parel is de veranderende daglengte door de seizoenen heen. Fins Lapland biedt een unieke ervaring op het gebied van daglicht, en in dit artikel nemen we je mee op een reis door de seizoenen en wat je kunt verwachten.

Lapland reis boeken? Lees dan onze tips voor de Lapland beste reistijd.

De winter en de betovering van de poolnacht

In de winter ondergaat Fins Lapland een dramatische transformatie. Tijdens december en januari zijn er slechts enkele uren daglicht per dag, met gemiddeld ongeveer 2-4 uur daglicht, wat een magische, maar beperkte tijd biedt om te genieten van de glinsterende sneeuwlandschappen. De duisternis die in deze maanden overheerst, biedt echter een ideale gelegenheid om het Noorderlicht te aanschouwen, een spectaculair natuurlijk fenomeen dat de hemel siert met dansende kleuren.

Lees ook: Beste reistijd voor het Noorderlicht

Naarmate februari nadert, worden de dagen al merkbaar langer. Gemiddeld genomen biedt deze maand ongeveer 6 uur daglicht, waardoor de mogelijkheden voor buitenactiviteiten toenemen. De winterzonnewende, die rond 21 december valt, markeert het keerpunt waarop de dagen weer beginnen te lengen en wordt in Fins Lapland gevierd met vuurwerk en festiviteiten, die een vleugje licht en warmte in de koude wintermaanden brengen.

Noorderlicht vanuit mökki

De ontwaking van de natuur in de lente

Na de donkere wintermaanden begint de lente in Fins Lapland met de ontwaking van de natuur. In maart en april nemen de daglichturen snel toe, met gemiddeld 8-12 uur daglicht per dag. Dit geeft je meer tijd om van de frisse lucht en het kleurrijke landschap te genieten. Tegen eind april zijn er al aanzienlijk meer uren daglicht, waardoor dit seizoen ideaal is voor buitenactiviteiten. De lente-equinox, meestal rond 21 maart, markeert het evenwicht tussen dag en nacht en symboliseert het begin van de lente. Deze periode wordt gekenmerkt door het smelten van de sneeuw en het ontluiken van de eerste lentebloemen.

Zomer: de Middernachtzon en de Zomerzonnewende

In de zomer in Fins Lapland blijft de zon vrijwel de hele dag aanwezig. Tijdens de maanden juni en juli is er bijna 24 uur per dag daglicht, waardoor je volop de gelegenheid hebt om van de natuur te genieten. Gemiddeld genomen liggen de daglichturen tussen de 18 en 24 uur per dag. De zomerzonnewende, rond 21 juni, markeert het hoogtepunt van deze heldere dagen en de langste dag van het jaar. Dit is de tijd van het jaar waarin de lokale bevolking en bezoekers samenkomen om de overvloedige zon en de levendige sfeer te vieren. Er is zelfs een speciaal festival: het Solstice Festival. De dagen zijn gevuld met activiteiten zoals wandelen, fietsen, vissen en kajakken onder de stralende zon, zelfs midden in de nacht.

man braadt worstjes boven vuur in Oulanka

De betovering van de herfstkleuren

Na de zomer brengt de herfst een prachtig kleurenpalet met zich mee. In september en oktober zijn de daglichturen nog steeds redelijk lang, met gemiddeld 8-12 uur daglicht per dag, wat perfect is om de herfstkleuren te bewonderen. De bossen en heuvels transformeren in een levendige mix van rood, oranje en geel, en de lucht is fris en helder. Dit seizoen is ideaal voor wandelingen en trektochten, waarbij je kunt genieten van de rustige schoonheid van het landschap zonder de drukte van de zomermaanden.

De herfst-equinox, meestal rond 21 september, markeert het evenwicht tussen dag en nacht en wordt in Fins Lapland gevierd met lokale festivals. Traditionele gerechten en ambachten staan centraal tijdens deze vieringen, die de overgang naar de herfst vieren. Het is een tijd om dankbaarheid te uiten voor de oogst en om je voor te bereiden op de komende winter. De herfst biedt ook uitstekende omstandigheden voor fotografen om de prachtige herfstkleuren en landschappen vast te leggen.

Ervaar de magie van Fins Lapland

Of je nu de middernachtzon wilt ervaren, wilt genieten van de herfstkleuren, of getuige wilt zijn van het noorderlicht tijdens de poolnacht, Fins Lapland biedt het hele jaar door een unieke en betoverende ervaring. Laat Mökki Travel je helpen om je droomreis naar dit prachtige noordelijke paradijs te plannen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijke offerte op maat, zodat je binnenkort zelf kunt genieten van de magie van het licht in Fins Lapland.

Filteren