Het wordt steeds populairder onder reizigers: een sledehondentocht door Lapland. En geef de reizigers is ongelijk. Het is een fantastische ervaring en geen andere safari ter wereld die zo’n tocht evenaart. Veel mensen die terugkomen van een reis door Lapland en een huskyhondentocht hebben gedaan, noemen de tocht het hoogtepunt van de reis. Husky’s hebben een geweldig uithoudingsvermogen en worden al duizenden jaren ingezet om sledes voor te trekken. Ook nu wordt de hondenslee nog steeds ingezet als praktisch vervoermiddel door de besneeuwde landschappen van het hoge noorden.
Huskytocht Finland
De beste bestemming voor een hondenslee vakantie is Fins Lapland. Je vindt hier uitgestrekte gebieden waar de wereld in de winter enkel wit kleurt en waar je bijna geen mens tegenkomt. Wanneer je in Lapland bent, word je betoverd door de prachtige omgeving. En er is niets mooiers dan deze omgeving te ontdekken terwijl je wordt voorgetrokken door een stuk of tien sledehonden. Samen met de honden ben je een team. Op een dag kunnen de honden tussen de 40 en 100 kilometer afleggen en de volgende dag staan ze weer te popelen om verder te gaan. Nu denk je wellicht, hoe hard kan een husky rennen? Nou, husky’s rennen ongeveer 25 tot 30 kilometer per uur.
Als toerist kan je kiezen voor een tocht van meestal een paar uur of kilometer. De tochten zijn altijd onder begeleiding van ervaren gidsen. Vaak zijn de gidsen ook de eigenaren van de honden. Je zal zien dat de band tussen de gids en de honden erg sterk is. Na wat oefenen mag je zelfs zelf de slee besturen. Op een slee kunnen twee of drie mensen, wie er stuurt kan worden afgewisseld. Na afloop van de rit mag er nog uitgebreid geknuffeld worden met de vriendelijke husky’s.
Geschiedenis van de sledetocht
Het gebruik van husky’s als vervoermiddel is al een eeuwenoud gebruik. Nomadenstammen in Siberië en Eskimo´s in Alaska maakten 3000 jaar geleden al gebruik van sledehonden. Vermoedelijk werden de vroege nomadenstammen vergezeld door wolven die werden aangetrokken tot de mensen door achtergelaten etensresten. Waarschijnlijk zijn de wolven eerst gedomesticeerd zodat ze konden helpen bij de jacht. Door kruising en selectie werden de honden zo gefokt dat ze kunnen overleven in bizarre winterse omstandigheden waar weinig voedsel voor handen is. Vervolgens werden ze ook ingezet als sledehond vanwege het uitstekende uithoudingsvermogen. Ondanks dat er tegenwoordig meer andere modernere vervoersmiddelen mogelijk zijn in de sneeuw, zoals een sneeuwscooter, blijven veel bewoners toch gebruik maken van de honden. Dat komt omdat de honden een uitstekend instinct hebben voor eventueel gevaar. Als de honden vermoeden dat het ijs te dun is bijvoorbeeld, dan zullen ze niet verder gaan. Deze beoordeling kan een sneeuwscooter niet maken. Bekijk hieronder een prachtige video over een Finse eigenaar van een huskyboerderij:
Husky soorten
Dé sledehond is er niet. Er zijn meerdere soorten poolhonden die worden ingezet. De bekendste zijn de Siberische Husky en de Alaska Malamute. Ook zien we wel eens de Samojeed of de Groenlandse hond een slee trekken. In Nederland mogen alleen honden van een bepaald ras voor een hondenslee worden gespannen. Dit is opgesteld in de wet op het trekhondenbesluit. In het buitenland worden ook kruisingen ingezet. Deze honden zijn vooral kruisingen uit poolhonden met jachthonden. Deze kruisingen zijn enorm in opkomst.
Het husky karakter lijkt op die van de wolf. De sneeuwhond staat door zijn primaire leefomgeving nog relatief dichtbij zijn voorouders. Ze hebben een zeer sterk ontwikkeld jachtinstinct, zijn gericht op voedsel en hebben een hoge mate van zelfstandigheid. Hierdoor zijn het niet de makkelijkste honden om op te voeden en dient men ervaring te hebben met honden. Net als wolven blaffen ze nauwelijks, maar huilen ze.
Tips
Een tocht met de hondenslee is niet voor iedereen weggelegd. Het kan er flink hard aan toe gaan en het is belangrijk om mee te bewegen met de slee. Zeker wanneer het een hobbelig stukje is, kan het wel eens voor komen dat de slee omvalt en je dus in de sneeuw belandt. Dit hoeft allemaal helemaal geen probleem te zijn als je zelf in goede conditie bent en tegen een stootje kan. Houd er dus ook rekening mee dat je niet ‘relaxt’ op een slee zit die wordt voortgetrokken en je op je dooie gemakje van de omgeving kan genieten.
Wanneer je naar Lapland reist, zal je je ongetwijfeld goed aankleden. Houd er rekening mee dat je tijdens een huskytocht redelijk weinig veel stil zit, hierdoor kan je best wat afkoelen. Dit in tegenstelling tot andere activiteiten die je mogelijk zal ondernemen in Lapland. Zorg voor een drie lagen systeem en goede sneeuwschoenen en sokken. En natuurlijk mogen een warme muts en warme handschoenen niet ontbreken in je koffer.
En hierbij nog een paar tips tijdens de sledetocht zelf. Deze krijg je ongetwijfeld ook van de gids ter plaatse, maar zo weet je al een beetje wat je kan verwachten tijdens je husky vakantie:
- Je moet veel remmen, vooral bergafwaarts, anders lig je al snel op de grond
- Wanneer er een heuvel komt, help je de honden door mee te steppen
- Wanneer er een euvel op het pad is, bijvoorbeeld een boom, leun er dan met je lichaam van weg
- Als je valt, moet je de slee nooit loslaten. De honden rennen gewoon door en dan ben je de slee kwijt
Meer weten over huskytochten? Lees dan hier alles over een bezoek aan een huskyboerderij.