De cultuur in Finland

sledehonden in finland

De betekenis van cultuur is het geheel aan gewoonten en regels die bij een bevolkingsgroep of land horen. Onderdelen van de cultuur zijn bijvoorbeeld eetgewoontes, tradities, normen en waarden en godsdienst. Elk land heeft een eigen cultuur, in Nederland is het bijvoorbeeld een traditie om met Sinterklaas je schoen te zetten of om beschuit met muisjes te eten bij de geboorte van een baby. In Finland hebben ze een andere cultuur dan in Nederland, het is veel minder georiënteerd op Europa, zelfs neigend naar eurosceptisch. Het individu in Finland is minder belangrijk dan de gehele samenleving, Finland heeft dan ook een links kabinet.

Finnen zijn in het algemeen rustige en gesloten mensen, maar als je eenmaal contact hebt zijn ze erg warm en vriendelijk. Ongeveer 80% van de Finse bevolking leeft in een stad. Ondanks dat is Finland is erg dunbevolkt, er wonen 17 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er 418.

Tradities van Finland

Finland kent verschillende tradities, een van de tradities is Kerstmis, de kerstman komt dan ook uit Fins Lapland. Kerst in Lapland is dan ook een bijzondere aangelegenheid. De Finnen zetten een kerstboom op en gebruiken adventskalenders. Op eerste kerstdag eten de Finnen eerst gezamenlijk met de familie een maaltijd en daarna gaan ze naar de sauna.

Met Pasen is het de traditie dat de kinderen zich verkleden en langs de deuren gaan. De kinderen geven narcissen en in ruil daarvoor ontvangen ze snoepgoed. Een andere traditie die tijdens het paasweekend gedaan werd, is het branden van vuren. Dit werd gedaan om de heksen weg te houden.

Als laatste is de sauna in Finland erg populair, dit is een droog stoombad. Finnen bezoeken de sauna erg vaak, minstens een keer per week. We schreven als eens over de Finse sauna traditie.

De geschiedenis van Finland

De geschiedenis van Finland heeft veel te maken met de geschiedenis van de omliggende landen Zweden en Rusland. We vatten de geschiedenis van het land even kort samen:

Finland was lange tijd onderdeel van het Zweedse koninkrijk. In 1809 is Finland veroverd door Rusland en in 1918 is het weer onafhankelijk verklaard door de Russen. Van 1939 tot en met 1940 was Finland nog even in Oorlog met de Sovjet-Unie, waarbij nationale held Simo Häyhä bekendheid kreeg. Later volgde natuurlijk de Tweede Wereldoorlog, waarbij Finland een bondgenoot was van Nazi-Duitsland, vooral met de bedoeling om verloren land terug te winnen van de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog probeerden de Finnen de Russen te vriend te houden om een nieuwe oorlog te voorkomen. Finland trad in 1995 toe tot de Europese Unie, al blijft het land dus grotendeels eurosceptisch.

Feestdagen Finland

Finland heeft naast de wereldwijde feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen, ook nog nationale feestdagen:

  • 6 februari: Runebergdag, op deze dag herdenken ze de Nationale Finse schrijver Johan Ludvig Runeberg.
  • 28 februari: Kalevala Dag, dit is de dag van de Finse cultuur.
  • 1 mei: Dag van de Arbeid, deze feestdag wordt ook in een paar andere Europese landen gevierd.
  • 12 mei: J.V. Snellman Dag. De dag van het Finse bewustzijn, dit is geen vrije dag in Finland, maar wel een feestdag.
  • 20-26 juni: Veel feesten verspreid over deze perioden om de geboorte van Johannes de Doper te herdenken.
  • 10 oktober: Aleksis Kivi Dag, dit is de dag van de Finse literatuur.
  • 31 oktober: Allerheiligen, dit is ook een vrije dag.
  • 6 november: De dag van het Zweedse Bewustzijn, dit wordt vooral gevierd door de Zweden die in Finland wonen.
  • 6 december: Finse Onafhankelijkheidsdag, dit is een vrije dag.

Taal in Finland

In Finland zijn er door de historie van het land twee officiële talen: Zweeds en Fins. Door de grootste groepen Finnen wordt er nu wel meer Fins gesproken dan Zweeds. De Finse taal heeft veel overeenkomsten met het Estisch. De Finse taal heeft relatief gezien veel klinkers in vergelijking tot de medeklinkers. De meeste Finnen spreken ook goed Engels en op sommige plekken spreken Finnen ook Duits of Frans. In delen van Lapland wordt bovendien de Sami-taal gesproken

Carnaval

In juni vieren ze carnaval in de Finse hoofdstad Helsinki. Om 3 uur in de middag begint de optocht en er komen altijd veel mensen kijken. Er komen ongeveer 20 tot 30 duizend mensen af op het zomercarnaval in Finland.

De cultuur van Lapland

Zoals we eerder beschreven, bestaat de inheemse bevolking van Lapland uit de Sami. Dit is oorspronkelijk een nomadisch volk dat leefde in Finland, Zweden, Noorwegen en bepaalde delen van Rusland. Sami volgden rendieren tijdens de jaarlijkse voedseltrek en hierdoor leiden ze dus een nomadisch bestaan. Er zijn drie soorten Sami: de berg-Sami, de bos-Sami en de kust-Sami. Er leven nu nog zo’n 9.000 Sami in Finland, de Sami hebben een eigen volkslied, vlag en parlement.

De taal van de Sami:

Er zijn veel verschillende varianten van de Sami taal. In Finland worden drie Semi talen gesproken: Noord Sami, Skolt Sami en Inari Sami. De meeste Sami spreken in het dagelijks leven Fins en hierdoor verliezen ze de Sami-taal beetje bij beetje.

Cultuur van de Sami:

Sami droegen vroeger traditionele kleurrijke kleding, tegenwoordig dragen ze deze kleding uitsluitend op traditionele feesten en bruiloften. Het handwerk van de Semi (Duodji) was bedoeld om praktische redenen. Ze maakten gereedschappen, kleding en sierraden. De traditionele muziek van de Sami is de joik, dit gaat over de essentie van bijvoorbeeld de natuur, een dier of een gebeurtenis. Deze muziek bestaat uit weinig woorden en bestaat vooral uit melodie en ritme.

Filteren