Finland en zijn saunacultuur

Ben je van plan om binnenkort naar het mooie Finland op vakantie te gaan? Dan moet je zeker even stilstaan bij de Finse saunacultuur die daar heerst. In Finland is een saunabezoek namelijk niet zomaar een verwennerij, maar wel een echte volkse traditie die je als toerist in ere moet houden.

Elke week bezoeken meer dan vijf miljoen Finnen de openbare sauna in Finland. Dat doen ze niet alleen om zich te ontspannen: een saunabezoek is goed voor de gezondheid en het maakt deel uit van het sociale leven in Finland. Minstens één keer per week maken ze hun lichaam en hun ziel schoon met behulp van de warmte. Wist je trouwens dat er zich in Finland meer dan drie miljoen sauna’s bevinden? Naast alle openbare sauna’s, zijn er ook duizenden sauna’s te vinden in kantoorgebouwen, in privéwoningen en natuurlijk bevat ook zowat elk vakantiehuisje er eentje.

Mökki Travel wil ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd en vol inspiratie naar Finland kan afreizen. Daarom vind je hier een aantal tips en tricks voor het perfecte saunabezoek na je dagje vol activiteiten in Lapland. Veel van onze mökki’s beschikken overigens over een eigen sauna, dus je kan meteen gebruik maken van deze tips!

Hoe neem je een sauna?

Voor Finnen is een sauna bijna een heilige plaats, een plek waar je je eerbiedig dient te gedragen net als in een kerk. Daarom moeten de volgende ‘regels’ in acht genomen worden tijdens een saunabezoek.

In de meeste sauna’s is (bad)kleding niet toegelaten, vooral wegens hygiënische redenen. Een handdoek is meestal wel toegestaan. Bij het betreden van de sauna dien je eerst en vooral je lichaam te reinigen. Dit gebeurt meestal door middel van een grondige wasbeurt met water, zeep en shampoo.

Daarna mag je plaatsnemen in de warme ruimte van de sauna, een cabine waar het gemiddeld zo’n 80°C tot 100°C warm is. Na zo’n tien tot twintig minuten gaat je hart opvallend sneller slaan, je huid voelt lekker warm aan en de meeste mensen gaan ook erg zweten. Als je het gevoel hebt dat de warmte goed is doorgedrongen, is het tijd om naar buiten te gaan en afkoeling te zoeken.

Echte Finnen zoeken afkoeling door een frisse duik te nemen in een ijswak (avanto in het Fins) of door zich in de sneeuw te rollen, maar de meeste toeristische sauna’s bieden eveneens een koude douche of een iets minder koud zwembad aan. Goed afkoelen is erg belangrijk: het zorgt niet alleen voor een fris, verkwikkend gevoel maar is ook bevorderlijk voor je bloedsomloop en voor je weerstand.

Voel je je hierna nog niet voldoende ontspannen? Begin dan van voren af aan en herhaal het proces van reinigen, opwarmen en afkoelen. Een saunasessie eindigt meestal met een grondige wasbeurt, gevolgd door een weldadige scrub die je huid schoonmaakt en hydrateert.

De geschiedenis van de Finse sauna

Wist je dat het saunaritueel al duizenden jaren wordt uitgevoerd in Finland? De eerste (gekende) vermelding van een sauna in Finland gebeurde door een monnik genaamd Nestor. In het jaar 1.112 na Christus schreef hij in een van zijn brieven over ‘warme, houten cabines waarin naakte mensen zitten. Ze slaan zichzelf met dunne takken en koelen zich tenslotte af met koud water’.

In de middeleeuwen verspreidde het concept van een sauna zich verder over heel Europa, maar Finland zal altijd de plaats zijn waar de sauna ontstond. Daarom is de sauna voor Finnen bijna een heilige plaats, een plek waar je je eerbiedig dient te gedragen net als in een kerk.

Waarom zijn sauna’s zo belangrijk in Finland?

In Nederland en België zijn sauna’s eerder een luxe-ervaring, iets wat je niet elke dag doet, maar enkel om jezelf te verwennen. Naar de sauna gaan is bij ons een uitstapje, een traktatie voor je lichaam en je geest.

De Finland sauna traditie is een echte levenswijze. Na bijvoorbeeld een dag skiën in Ruka voelt de warmte van een sauna heerlijk. Bovendien zou de warmte goed zijn voor je gezondheid en je zou er beter door slapen. Kortom: door het nemen van een sauna reinig je je lichaam en je geest. Bovendien krijg je de kans om alles even los te laten en om nieuwe energie op te doen.

De gemiddelde Fin bezoekt minstens één keer per week een sauna en de traditionele saunadag is zaterdag. Naast alle gezondheidsvoordelen is een sauna Finland ook een sociaal gebeuren. Het is een plek waar je kunt praten over dagdagelijkse dingen, maar ook over filosofische onderwerpen en af en toe zelfs over zaken.

Welke sauna’s en sauna-rituelen moet je zeker doen?

Tot slot willen we je nog een paar tips meegeven voor sauna’s die echt de moeite waard zijn. Onze top zes:

1. Een sauna aan de rand van een meer. Finland telt heel erg veel meren, waardoor de meeste Finse sauna’s een groot of klein meer in de buurt hebben. Na een tijdje in de hete sauna gezeten te hebben, is een duik in het koele water een prima opkikker.

2. De drijvende sauna Kesän. Deze sauna bevindt zich op een houten vlot dat op de Botanische Golf (het noordelijkste deel van de Oostzee) rond dobbert. Een unieke locatie om te genieten van de warmte.

3. Saunayoga. In de zalige warmte van een sauna voer je onder begeleiding yoga-oefeningen uit die speciaal voor de sauna worden aangepast.

4. Een sauna in een restaurant of in een reuzenrad. Zweten op een absurde plek: het kan! Onder andere in de hoofdstad Helsinki vind je een Burger King-restaurant en een reuzenrad waarin je een cabine kunt huren.

5. De saunabus. Je leest het goed: een sauna in een bus. Met de saunabus doorkruis je Finland terwijl je in een heerlijk warme sauna geniet. Ideaal voor lange ritten.

6. Een sauna waar je een opgietritueel kunt meepikken. In sommige sauna’s wordt er water op warme stenen gegoten, waardoor de sauna zich vult met stoom. Deze stoom noemt men ‘Löyly’, een Fins woord dat zoveel betekent als ‘ziel’.

Geniet van je vakantie in het mooie Finland!

Filteren