Noorderlicht (Aurora Borealis)

Het Noorderlicht is een fenomeen dat zo betoverend en mysterieus is dat het op de bucketlist van veel reisliefhebbers staat. Het Noorderlicht is zo bijzonder dat je dit onvergetelijke schouwspel wat ons betreft minimaal eens in je leven zou moeten ervaren. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het Noorderlicht, daarom vertellen we je er op deze pagina meer over en delen we tips om je kansen om het natuurverschijnsel te spotten te vergroten.

Waar kun je het Noorderlicht zien?

Je hebt de meeste kans om het Noorderlicht te zien in noordelijk gelegen landen, zoals Finland. Heel soms is het zelfs in Nederland te zien, maar in noordelijker gelegen landen is het veel beter te zien. Zeker in het noorden van Finland woning relatief weinig mensen, waardoor er amper lichtvervuiling is. Daardoor is de kans om het Noorderlicht te zien veel groter, hiervoor moet het namelijk écht donker zijn. Dit maakt Fins Lapland een perfecte bestemming om het Noorderlicht te spotten. De weerspiegeling van de aurora in het water van de vele meren in Fins Lapland zorgt bovendien voor adembenemende fotomomenten.

Interessant weetje:

Het Noorderlicht wordt in het Fins ‘Revontulet’ genoemd.

Een geweldige manier om het Noorderlicht te spotten is een van onze speciale Noorderlicht excursies. Denk bijvoorbeeld aan een spannende sneeuwscootertocht in het donker door de wildernis, op zoek naar het Noorderlicht. Of spot het Noorderlicht terwijl je comfortabel en warm vertoef in een glazen huis.

Wanneer is het Noorderlicht te zien?

Het Noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurlijk fenomeen en daarom nooit exact te voorspellen waar en wanneer het zich zal tonen. We kunnen daarom nooit garanderen dat je het écht zult gaan zien, maar we kunnen wel je kansen helpen vergroten.

De belangrijkste voorwaarde is dat het donker moet zijn, écht donker. De kans is daarom het grootst tijdens de donkere wintermaanden, als de dagen kort zijn in Fins Lapland. Over het algemeen wordt het Noorderlicht daarom het vaakst waargenomen in de maanden november tot en met januari.

Naast de duisternis speelt ook de zonneactiviteit een belangrijke rol bij het ontstaan van het Noorderlicht. De intensiteit van het Noorderlicht wordt beïnvloed door uitbarstingen van elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer. Deze deeltjes zijn vooral actief in de maanden september en maart, waardoor je ook in deze maanden goede kansen hebt om het Noorderlicht te zien, ondanks dat de nachten korter zijn.

Kortom, van september tot en met april heb je de kans om het Noorderlicht te zien in Fins Lapland. In de zomermaanden zul je het Noorderlicht hier niet zien, omdat het in Fins Lapland nog veel langer dan in Nederland licht blijft. Tijdens de Middernachtzon, aan het einde van juni, gaat de zon zelfs helemaal niet onder. Net zo goed heel bijzonder, maar het Noorderlicht ga je niet zien.

Lees meer over: beste reistijd Noorderlicht

Sneeuwscooters Noorderlicht

Het Noorderlicht voorspellen

Hoewel net Noorderlicht grillig kan zijn, het blijft immers een natuurverschijnsel, zijn er verschillende apps en website die meerdaagse voorspellingen doen. Apps zoals My Aurora Forecast (beschikbaar voor Android en iOS) geven inzicht in de verwachte activiteit van het Noorderlicht. Hierdoor vergroot je je kansen om het Noorderlicht in Fins Lapland te spotten. We raden aan om een van deze apps te downloaden op je smartphone wanneer je op vakantie gaat naar Lapland, zodat je voorbereid bent op wanneer het Noorderlicht te zien zou kunnen zijn.

Mythe en folklore van het Noorderlicht

Wist je dat het Noorderlicht door de eeuwen heen in verschillende culturen bijgedragen heeft aan prachtige verhalen en mythen? Zo werd en in delen van Scandinavië vertelt dat het Noorderlicht bestaat uit de zielen van overleden krijgers die in de hemel dansen. Ook de Sami, de inheemse bevolking van Lapland, geloven nog steeds dat het Noorderlicht bestaat uit de geesten van hun voorouders die hen beschermen in het donker en tegen geesten.

Het zien van het Noorderlicht wordt vaak gezien als een voorteken van goed geluk en voorspoed. Echter, in sommige delen van Lapland werden veranderingen in het Noorderlicht gezien als voortekenen voor naderend slecht weer, ziekte of ander onheil. Hierbij werd gelet op subtiele veranderingen in de patronen of de kleuren.

In onze ervaring zijn de groene, paarse en blauwe kleuren in de lucht niet alleen mooi om te zien, maar ze hebben regelmatig ook een diepe emotionele impact. De ongrijpbaarheid van het fenomeen kan bij sommige reizigers diepe spirituele gevoelen oproepen. Daarmee zorgt het zien van het Noorderlicht keer op keer voor nieuwe prachtige herinneringen en verhalen.

Filteren