Beleef de verschillende kanten van Lapland in Ruka en Levi

Kano in Ruka Oulanka

Lapland is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen land. Het ligt grotendeels in het Noorden van Finland. Ontdek hier waar Lapland ligt. In deze regio vind je een grote variatie aan activiteiten, natuurschoon en cultuur. Twee bekende plaatsen zijn Ruka en Levi. Maar let op, want hoewel beide plaatsen bekend zijn, zijn ze voor verschillende reizigers en wintersporters geschikt. Twijfel je of je naar Levi of Ruka moet reizen? Lees dan verder. In dit artikel lees je de hoogtepunten van de beide plaatsen én de verschillen tussen beide bestemmingen.

Ruka vs Levi

Op zo’n 300 km afstand van elkaar vind je de plaatsen Ruka en Levi (ook wel bekend als Sirkka). Beide plaatsen zijn de moeite van bezoeken waard, maar ze hebben naast de vele pistes andere kenmerken. In Ruka vind je bijvoorbeeld meer rust, minder toerisme en betere mogelijkheden voor de wintersport. Dol op wat reuring en gezellige drukte ‘s avonds? Dan ben je in Levi op de goede plek.

Ruka Finland

In het oosten van de regio vind je Ruka. Wil je gegarandeerd sneeuw? Dan zit je hier goed! Doordat hier wordt gewerkt met ‘snowfarming’, wat inhoudt dat sneeuw wordt opgeslagen en bewaard voor de volgende winter, kunnen ze de sneeuw bijna garanderen. Van de 365 dagen die een jaar telt, kun je in Ruka zo’n 200 dagen in de sneeuw staan. Het wintersportseizoen begint hier daarom al in oktober! En dat is veel eerder dan op de meeste plekken. Lees hier meer over wintersporten in Ruka.

Ruka kaart

Hou je niet van skiën of snowboarden? Misschien is langlaufen dan jouw sport deze winter. Is de wintersport gewoon helemaal niet jouw ding of vind je het leuk om naast het skiën ook wat anders te doen? Dan zit je in Ruka, Lapland, ook goed! Want er worden hier ook sneeuwscootertochten en hondensledetochten georganiseerd. Of ga bijvoorbeeld op een sneeuwschoenexcursie, waar je in het donker door de prachtige wildernis loopt. Loop door bossen, over bevroren meren en geniet van de rust en stilte te midden van het natuurschoon. Heb je altijd al eens willen ijsvissen? Dan zit je in deze omgeving ook goed. En wil je een bijzondere slaapervaring? Dan kun je een nachtje doorbrengen in een (zelfgebouwde) iglo.

Hoe reis je naar Ruka?

Met een afstand van ruim 2700 kilometer vanaf Utrecht, is Ruka waarschijnlijk iets te ver om met de auto naar toe te rijden. Per vliegtuig is deze witte parel wel makkelijk te bereiken. De dichtstbijzijnde luchthaven is Kuusamo, op nog geen 30 kilometer afstand van Ruka. Vanuit Amsterdam vertrekken er geen rechtstreekse vluchten. Dagelijks vertrekken er wel meerdere vluchten die je via een tussenstop naar Kuusamo brengen.

Levi Finland

Bij toeristen is Levi, in het noordwesten van Lapland, erg in trek. Mensen komen hier niet alleen naartoe voor de wintersport. Naast de vele pistes, maar liefst 43 stuks, biedt Levi namelijk nog veel meer. Na het skiën leeft het rond de pistes. Hou je van een goede après-ski? Dan zit je hier op de goede plek. Maar ook voor een culinair hoogstandje kun je in Levi terecht.

En heb je altijd al het Noorderlicht willen zien? Dan heb je in de winter grote kans om deze wens van je lijstje af te kunnen strepen. Van eind september tot begin maart is de kans namelijk aanwezig dat je het groene lichtspel hier te zien krijgt, wat in Ruka overigens ook kan.


Ook spa’s zijn hier volop te vinden, om even een dagje te ontspannen of om na een drukke dag op de piste lekker te bij te komen. En zijn er kinderen mee? Spa Water World is een aanrader voor jong en oud. Wil je toch nog wat actie? Ga dan mee met een sneeuwscootertocht of huskysafari of ga een dag ijsvissen.

Hoe reis je naar Levi?

Voor wie graag lange afstanden met de auto rijdt, kan de rit naar Levi een mooie uitdaging zijn. Maar de meeste van ons zullen deze ruim 2600 kilometer tellende rit vanaf Utrecht liever overslaan. Per vliegtuig is deze wintersportplaats gelukkig een stuk sneller te bereiken. De dichtstbijzijnde luchthaven is Kittilä, op nog geen 20 kilometer afstand van Levi. Vanuit Amsterdam gaat er wekelijks een rechtstreekse vlucht. Dagelijks vertrekken er ook meerdere vluchten die je na een tussenstop naar Kittilä brengen.

Lees hier meer over hoe te reizen naar Finland.

Wintersport in Lapland

Deze regio van Finland is uitermate geschikt voor de wintersport. Dit witte wonderland ziet jaarlijks veel sneeuw en biedt naast veel sneeuw een prachtig skidecor. In Levi zijn er ‘s avonds zelfs verlichte pistes, waardoor je nog even langer op de ski’s of het snowboard kunt blijven staan. Wil je al in oktober de skilatten uit de kast halen? Ook dan kun je al ik Lapland terecht, want Ruka heeft dankzij ‘snowfarming’ vanaf oktober al besneeuwde pistes voor je klaarliggen. Bovendien heeft de Finse regering hier flink geïnvesteerd in het skigebied met onder andere de bijzondere Village-2-Valley skilift.

Skiën in Ruka

Vakantie Lapland

Heb je na het lezen van dit artikel je keuze kunnen maken? Geniet dan van jouw vakantie in Lapland!

Filteren