Je hebt je reis geboekt, op naar het mooie Lapland! Wat voor weer is het, wat kan ik ter plekke aanschaffen of huren en wat niet, hoe verhouden de eetgewoontes zich tot die van jou en eventuele voorkeuren of diëten. Net als bij andere vakanties is het zaak om je even goed in te lezen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Aangename verrassingen zijn er in elk geval genoeg, dat kun je op deze site lezen. Dit artikel gaat vooral over praktische zaken. Alvast succes met inpakken en fijne vakantie!
Welke kleding neem je mee?
Als eerste denk je, niet geheel onlogisch, aan het weer. Daarom nemen we even een duik in het Lapland klimaat: in de winter kan het flink koud worden, zeker ‘s nachts. Wanneer jij lekker in je mökki zit met een glaasje wijn en de open haard aan, kan het buiten zomaar min 30 graden worden. Overdag, als je eropuitgaat, komt de temperatuur zelden boven nul. En onthoud dat je je dichtbij de poolcirkel bevindt: eind december is de zon zo’n 22 uur per dag niet zichtbaar. Gelukkig is er een ‘maar’: de kou voelt niet zo aan, omdat het een zogenaamde droge koude betreft. Het landklimaat geeft een aangename gevoelstemperatuur en het is vaak droog en helder. Wind steekt zelden de kop op. Je kunt, met de juiste kleding, echt wel de hele dag buiten in de weer zijn.
Daarentegen worden de zomers steeds zonniger. Door de klimaatverandering stijgt het aantal zonnige dagen per jaar. Denk dan aan iets van 20-25 graden. Hoe je je op de seizoenen kleedt, weet je zelf het beste. Skikleding, thermokleding, veel laagjes, wanten (beter dan handschoenen), er zijn vele manieren om ‘s winters niet te hoeven verkleumen. Het Uv-licht is fel dankzij de weerkaatsende sneeuw: denk aan een goeie zonnebril of skibril. En het klinkt gek, maar je houdt lichaamswarmte voor de helft beter vast door hoofd, oren, kin en nek te bedekken.
‘s Zomers zijn er wat dat betreft meer mogelijkheden. Aangezien je vaak een stuk zult wandelen en er veel hoogteverschil is, is een paar goede wandelschoenen (plus daarin comfortabele sokken!) noodzakelijk. Ga je met het vliegtuig, trek ze dan gewoon in Nederland alvast aan, dat scheelt in je bagage. Eventueel zijn blarenpleisters handig.
Inpaklijst vakantie: wat voor activiteiten ga je ondernemen?
Als je je afvraagt wat je mee moet nemen, denk je automatisch: wat ga ik allemaal doen? Voor veel lokaal georganiseerde trips, zoals sportieve uitjes, hoef je alleen een goed humeur mee te nemen. Sneeuwschoenwandelingen, ijskarten, sneeuwscooter huren, Husky-safari, het zijn activiteiten waarbij je genoeg hebt aan jezelf, en eventueel je telefoon of fototoestel om één en ander vast te leggen. In die telefoon is trouwens veel te vinden. Als je het leuk om een woordje Fins te babbelen met de locals, installeer je een vertaal-app. Let wel: er is lang niet overal bereik voor je smartphone. Maar daarom heb je ook gekozen voor een avontuurlijke vakantie!
En wat doe je graag op een ‘vrije’ dag?
Wat meenemen op vakantie? Die vraag kent in Lapland hetzelfde antwoord als wanneer je naar Toscane of de Algarve gaat. Je vakantie checklist heeft dan dezelfde inhoud. Iets te lezen, een spelletje, een puzzelboekje. Voor de relax-momentjes. Onthoud in ieder geval dat je geheel verzorgd op vakantie gaat – niet op survival. Laat daarom die zaklamp, de touwladder en dat kapmes maar thuis. Je kunt je telefoon, laptop of scheerapparaat gewoon opladen, er is overal 220 volt. Overigens betaal je in Lapland met de euro en met je creditcard kun je overal terecht. Pinnen kan alleen in de wat grotere plaatsen. En, dit wist je misschien al: alcohol en tabak zijn flink aan de prijs hier. Maar er komt heerlijk drinkwater uit de kraan! Kortom: operatie checklist vakantie Lapland zal je enorm meevallen.
Checklist wintersport/benodigdheden skivakantie
Wat meenemen op wintersport? Dat is ook geheel afhankelijk van jouw voorkeuren. Natuurlijk kun je ter plekke je ski-uitrusting huren. Dat is wel zo makkelijk. Nee, hierover kunnen we eigenlijk kort zijn: je lijstje zal niet anders zijn dan wanneer je in Oostenrijk op wintersport zou gaan.
Eetgewoontes in Lapland
Lapland is ruig en dat zie je terug op je bord. Jagen, vissen en verzamelen zijn normale vrijetijdsbestedingen. Zoals in veel landen waar de natuur het ritme van het leven bepaalt, werkt men vooral met seizoensproducten, en deels wordt het menu beïnvloed door de Russische en andere Scandinavische keukens. Aardappelen (gekookt of gepureerd) vormen meestal de basis van de avondmaaltijd. Rogge, gerst, haver en tarwe worden veel verwerkt. Een stuk roggebrood met boter bij het diner is eerder gewoonte dan uitzondering. Het klimaat vraagt ook om een bovengemiddelde zuivelbehoefte. En dan is er het enorme aanbod aan vis (haring, snoek, zalm), wild, gevogelte en meer gangbaar vlees zoals varken en rund. Schrik echter niet als er rendier op de kaart staat! Groenten zoals kool, uien, bieten, wortels en prei zijn veel gebruikte ingrediënten. En: in Lapland zijn de koks heel creatief met bessen. Ze maken er van alles van, tot en met likeur aan toe. Ga dat proeven!
Of dit consequenties heeft voor jouw persoonlijke paklijst, ligt aan je voorkeuren, eventuele diëten en overtuigingen. Als je bijvoorbeeld vegetariër bent, hoef je je geen zorgen te maken: op Finse scholen wordt bijvoorbeeld vegetarisch eten aangeboden. Dus dat zal in de restaurants en in de supermarkt niet anders zijn. Je koffer volstoppen met tofu en cassave… het kan, maar of het een meerwaarde heeft? Getuige bovenstaande alinea zou je zeggen: geniet van wat er aangeboden wordt, pas je een beetje aan en laat je inspireren. Ook dat is vakantie, ook dat is avontuur. Je kunt overigens wel een voorraadje supplementen meenemen, maar dat geldt net zo goed voor je persoonlijke apotheek – ook in dit geval is je vakantie niet anders dan in Zuid-Europa. Net als overal ter wereld geldt: sta open voor wat je tegenkomt. We wensen je alvast veel voorpret met inpakken!